Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 25 september 2015

Årets skördefestinvigning

Jodå, jag var där. Det är inte ofta som man är i Färjestaden. Kanske någon gång om året, inte mer. Vissa år inte alls. Men igår var jag där. Framför den stolta färjan "åttan" där folk hade samlats för att inviga årets Skördefest.
Och vilka ser jag sittande på den första bänkraden bland dom reserverade VIP-platserna framför scenen om inte självaste landshövding Stefan Carlsson och vårt kommunalråd Ilko Corkovic! "Ölandsprofilen" Kay Wieståhl syntes dock inte till men verkade - på Ilkos bortre sida - ha blivit ersatt med ett kommunalråd från orten. Inte nog med korvkiosker och bekvämlighetsinrättningar på campingplatser, nu skulle dom tydligen få inviga en Skördefest också! Klippa band eller knyta snören eller vad det nu kunde bli för spännande.
Skördefestinvigningsdeltagare i Färjestaden

Närbild på några som inte fick klippa band eller knyta snöre

Ännu mera närbild
Men så blev det nu inte alls. Det blev istället en "regiondirektör" från Eriksöre, Helena Nilsson (salig jordgubbsodlaren Gillis Nilssons dotter), som fick förrätta invigningen.
Minns med viss förskräckelse den gången som någons sorts minister, Anna-Karin Hatt (c) hade fått den äran att inviga Ölands Skördefest i Gårdby. Hon höll ett tal så långt att solen hann gå ned och den mångtusenhövdade åhörarskaran huttrande i nattblåsten hann gå hem innan hon tyckte sig klar och kanske står hon där än och talar.*
Helena Nilsson klarade av sitt tal på tolv minuter och då ingick en trevlig intervjustund med Skördefestens initiativtagare och förste tillskyndare, Sven Ekberg (som fick idén på en ö i Engelska kanalen) och Rolf Attoff (som lånade ut pengar till starten av det hela). Vill du höra och se - dessutom en vacker solnedgång - dessa tolv minuter, klicka HÄR!
Sen var det dags för färjestadingarna att lämna över stafettpinnen till ett gäng från Årets Ölandstad - Borgholm - men det satt nog hårt åt för dessa halvkalmariter, för dom hade nog helst velat att den gamla färjeplatsen skulle ha fått vara Årets Ölandsby ytterligare ett år!
"Stafettpinnen" i rättan händer
Särskilt mycket folk var det inte vid årets invigning jämfört med hur det ibland har varit. Men de flesta färjestadingarna har väl annat att göra och sitter kanske hellre hemma och ser på TV.
En som jag verkligen saknade i år var Göran OT Dahlberg. Han var väl värd lite mer än bara en tam applåd. Utan Göran OT kan det nog aldrig bli någon "riktig" skördefestinvigning mer.
*) Fotnot: Något överdrivet, men inte mycket!
Foton och spelfilm: Per Lublin  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar