Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 28 september 2015

"Blodmånen"


Tidigt i morse redan vid två var jag uppe redan vid två (!) för att beskåda månförmörkelsen. Månen var lika full som kyrkoherden i Kay Pollaks nya film "Så ock på jorden", och lyste starkt gulvit som vanligt, men efter en timme var det som om någon hade tagit en stor tugga ur kanten på den fortfarande gula månskivan, ungefär som ur en rund ostskiva. 
For vid halv fyratiden upp till Äleklinta och parkerade vid kustvägen på höjden bortanför det lilla samhället och då var det bara en ljus strimma nere till högerkanten kvar av den lysande månen, Resten skiftade i mörkt brunt och rött.
I övrigt dominerades himlen av en öändlig mängd stjärnor och på andra sidan sundet syntes starkt belysning från Mönsterås blinkade en massa ljuspunkter. 
Vi kl 4.11 slocknade ljusstrimman på månens nederkant och glittret i sundet under månen slocknade och ersattes av totalt mörker. Den totala månförmörkelsen pågick i över en timme fram till 5.24, men då fick "blodmånen" plötsligt en lysande kant nere till vänster. Och sedan skedde ett häftigt skådespel när månen under en dryg timmes tid förvandlades från "nedan" till full och liksom växte från fel håll!
Tur att man är morgonpigg. Att få uppleva detta himlens skådespel var faktiskt värt att gå upp ett par timmar tidigare än vanligt! Och vilken tur att himlen var molnfri!
Själv trodde jag att jag fotograferade hela månförmörkelsen med min mobiltelefon, men det blev totalt urusla bilder eftersom jag hade glömt att ställa in "nattläget". 
För dig som missade "blodmånen" går det bra att klicka HÄR och se ett bra foto (som en annan fotograf har tagit) på den förmörkade månen över Kalmar slott.
Efterlyser bra foton på blodmånen över Öland, hör av er!   
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar