Ja nog är Borgholm är inbjudande i Skördetid alltid. Skördefesten är numera i full gång i staden redan på fredagen. Vackra och fantasifullt smyckade stolar bjuder välkommen redan vid ankomsten innanför den öppna stadsport en där bord med vita dukar och grönt väntar inbjudande på gatan. Doften av god mat kittlar näsan hela gatan ned.
Välkomnande stolar
Inbjudande bord
På torget är handeln i full gång sedan tidig morgon. En gammal traktor med öländskt på släpet är aldrig fel. Provsmakning av öländska produkter i ett tält. Sång och musik och Bengt Grafström i högtalare.
En gammal traktor är aldrig fel
På Borgholms Handelsträdgård där vägen går mot Kolstad har den tidigare trädgårdsmästarbostaden förvandlats till ett kafé. I stora trädgården är det musik och där serverar grönsaksodlaren och kakelugnsmakaren Rolfe Turner från Alböke rykande varm pumpasoppa och säljer produkter från sina egna odlingar. Där finns också en uteservering med grillat lamm, äppelmust, öl och vin på menyn och med riktiga vinrankor hängande över borden.
Turner med sin rykande varma pumpasoppa
Vinrankor över borden
Nere vid G.T. (gamla telegrafstationen på torget) står Årets kock Filip Fastén och serverar grillad fårkorv som han tillagat efter eget på öländsk råvara. Han har aldrig varit på Öland förut men lockats till Skördefesten av kroginnehavaren Kjell Jakobsson, som också lyckats få dit en bryggarbil med riktigt gott öl! Och senare mot kvällen spontan dans utanför till tonerna av Två Hill och en Till.
Filip Fasténs fårkorv lockade till G.T. ...
... liksom bryggarbilen
... och Två Hill och en Till
Vi behöver ingen ny "destinationsutvecklare" (som politikerna i Ölands kommunförbund dessvärre åter är på jakt efter)! Duktiga ölänningar inom besöksnäringsbranschen kan få till saker alldeles själva. Det visar inte minst Ölands Skördefest. Det räckte mer än väl med "frälsaren" Håkan Waxegård och hans kompisar!
Foto: Per Lublin
Kommentarer
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar