Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 9 september 2015

Budgetdagar i kommunhuset: Grinighet lönar sig inte. Istället fick vi en mycket givande diskussion dag två

Den andra av dom båda budgetdagarna (halvdagen) var jag först ganska tveksam inför att över huvud taget vara med på. På programmet stod nämligen:
  • Fika 09.00-09.15 
  • Gruppdiskussion (politiska grupper) 09.15-11.15  
  • Återsamling och summering 11.15-12.00 
Eftersom jag (enbart på grund av min plats i kommunstyrelsen) var den ende från nya Ölandspartiet som fick vara med på budgetdagarna och således skulle bli ensam där i min politiska grupp, så kunde man ju verkligen undra över det vettiga i att jag skulle sitta ensam och diskutera med mig själv i två timmar och att kommunen skulle behöva mig betala timarvode för det - ty utgår det arvode så utgår det till alla och det skulle det tydligen göra i detta sammanhang! Även för fikat.
Det enda som kunde vara av intresse för mig isåfall vore väl isåfall summeringen i slutet 
Nämnde dilemmat med gruppindelningen för vårt kommunalråd Ilko Corkovic redan när första dagen var slut och tänkte ta upp det igen nästa morgon innan gruppdiskussionen, men då hade Ilko tänkt till och sa att man skulle indelas i grupper som inte hade med partitillhörighet att göra 
Innan det gjordes gruppindelning inledde dock Ilko med en allmän diskussion kring gårdagens intryck och hur vi såg på den fortsatta budgetprocessen. Den här dagen var inte längre tjänstemännen från de olika förvaltningarna med och det blev på något sätt en mer fri och öppenhjärtigt stämning. Det kom upp så många intressanta inlägg från olika håll att Ilko efter en halvtimme undrade om vi inte fortsätta med den gemensamma diskussionen istället för att diskutera i grupper. Då härsknade Marcel van Luijn (m) uppenbarligen till och sade sig lurad och ville ajournera mötet för interna partiöverläggningar. Han ville väl pådyvla "de sina" en gemensam syn på det fortsatta budgetarbetet, d v s sin egen.
- Du är bara grinig, Marcel! 
Så konstaterade nu Ilko mycket träffande men var ändå beredd att tillmötesgå Marcels begäran. 
Då kunde jag inte längre hålla tyst. Sa som jag tyckte att här fick alla som var närvarande tillsammans höra viktiga och intressanta aspekter på budgetarbetet från många olika håll och då vore det synd att avbryta detta med att dela in oss i grupper. Och med tanke på vad som sagts dagen innan om sparsamhet och att vara föredömen, så vore det inte försvarbart att ha interna partimöten under arvoderad sammanträdestid! 
Sen var det ingen som sa något mer om att ajournera utan vi fortsatte den mycket givande gemensamma diskussionen tills det var dags för en summering. Dock satt Marcel länge och glodde surt på mig. Men han borde ju ändå begripa att grinighet lönar sig inte. 
Tror sammanfattningsvis att alla som var där faktiskt fick ut en hel del av värde av den förmiddagen, där det annars ganska vanliga partiblockskäbblet lyste med sin frånvaro. 
Samtidigt känns det bra att kunna vara med och påverka budgetarbetet i ett ganska tidigt skede. När budgeten så småningom ska tas i kommunfullmäktige är det nämligen ganska meningslöst att tro att man kan påverka. 
Ilko ska ha all heder för sin vilja att förbättra budgetarbetet och att göra fler delaktiga! 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar