Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 8 september 2015

Budgetdagar i kommunhuset: Sparsamhet på låg nivå

Några som i kommunala budgetsammanhang verkligen brukar utsättas för sparsamhet är omsorgspersonalen. Inte bara i Borgholms kommun utan i många andra har man i allt större omfattning kommit att införa så kallade "delade turer", d v s man schemalägger personalen så att den får obetald ledighet några timmar mitt på dagen - ledighet som är svår att använda på något bra sätt - varigenom arbetsdagarna i praktiken blir betydligt längre medan lönen förblir densamma.
När den första budgetdagen skulle avbrytas för lunch klockan tolv, så föreslog jag att vi skulle återsamlas klockan 16 istället för klockan 13 och sedan hålla på till klockan 19 istället för att sluta klockan 16. Men det var det ingen som ville vara med om. Men så är vardagen för många som arbetar inom kommunen, för många som arbetar inom äldreomsorgen inom hemtjänst och på särskilda boenden. 
Inte bara omsorgspersonalen lider av att dom ska behöva arbeta i "delade turer". Så gör även deras familjer. När föräldrar p g a konstiga arbetstider inte kan vara hemma så mycket som deras barn skulle vilja mår varken barn eller föräldrar bra.
Politiker inom flera partier har sagt att dom vill ha bort dom delade turerna, men hur gör dom i praktiken när möjligheterna faktiskt finns genom kloka ställningstaganden i budgetarbetet? Ska dom göra slag i saken nu när dom kan eller vill dom i själva verket ha kvar lite delade turer för att ha något att lova avskaffa i nästa valrörelse?
Socialchef Ewa Ekman - som inte är särskilt mycket för sparsamhet när det gäller socialförvaltningens tjänstelokaler - är desto försiktigare när det gäller dom delade turerna (som ju inte personalen på förvaltningen lider av). Hon vill att dom delade turerna ska avskaffas i "etapper", så att personalen "är med". Vadå "vara med"? Vem vill tillhöra den grupp som tvingas fortsätta arbeta på det sättet, medan en annan grupp ska slippa sina delade turer?
Ewa Ekman och socialnämndens ordförande Gunilla Johansson (s) kallar det här för "Nya tider". Verkar vara som bäddat för konflikter bland kommunens anställda om man gör på det viset! 
Alltför långsamma:
Socialchef Ewa Ekman och Gunilla Johansson (s)
Avskaffa dom delade turerna i ett svep i vår kommun! Andra kommuner har visat att det är möjligt! 
Foto: Per Lublin
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar