Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 27 september 2015

Pionjärer i Nedra Vannborga

Tänk vilka tillgångar vi egentligen har i vår kommun i form av kogödsel! Med fler kor per invånare i vår kommun än i någon kommun i hela Sverige har vi nu oanade tillgångar i form av energi! Passade på tillfället och gjorde ett besök igår på ekobönderna Annette och Jörgen Larssons gård i Nedra Vannborga, där dom med anledning av Ölands Skördefest visade upp sin nya biogasanläggning, den första av sitt slag inte bara på Öland utan i hela Sverige! En småskalig anläggning för produktion av elkraft som kan bli lönsam för varje mjölkbonde med sjuttio mjölkkor. 
Gårdens stallgödsel omvandlas i en rötkammare dels till biogas och dels till en flytande gödsel som är betydligt mer lätthanterlig än den den vanliga att använda på åkrarna. Via ett par generatorer omvandlas biogasen till elkraft som räcker till ett trettiotal hushåll. Den elkraft som Jörgen och Anette inte själva förbrukar på gården säljs till ett elbolag, som i sin tur säljer vidare via det allmänna nätet. Därtill kan Jörgen och Annette använda sig av spillvärmen som bildas.
Pionjäranläggning i Nedra Vannborga
Jörgen fick idén i samband med ett studiebesök i Belgien - där den här typens anläggningar redan är vanliga - och bestämde sig för att satsa. Nu får vi hoppas att fler öländska mjölkbönder - och andra med för den delen - följer efter. Det skulle vara positivt för miljön och inte minst för Östersjön! Förutom den ekonomiska nyttan så bidrar varje sådan anläggning nämligen till minskad klimatpåverkan från jordbruket. Mer går att läsa här! Nu får det belgiska företaget som producerar och sköter dessa småskaliga biogasanläggningar lite gratisreklam, men det bjussar jag gärna på.
Jörgen är utan vidare en föregångsman, så jag undrar jag om inte en kommande Årets Ölänning finnas i Nedra Vannborga?! 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar