Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 18 september 2015

Kommer att ligga på som en liten igel om dom delade turerna!

Det här med delade turer är uppenbarligen känsligt för våra politiker. Dom både vill  och inte vill - avskaffa dom delade turerna. Vill, därför att det har ju partierna faktiskt lovat sina väljare. Och vill inte - därför då kan man ju ha den karamellen kvar att vifta med i nästa valrörelsen. Alltså vill dom nu bara avskaffa dom delade turerna lite grand. Lite i taget så att det finns lite kvar att avskaffa om tre år när väljarna åter ska lockas in i valbåsen!
Alltså skyller politikerna på att det är så svårt, krångligt och dyrt. Man ska ta det försiktigt så att man inte "kör i diket" som någon uttryckte sig på kommunfullmäktigemötet i måndags. 
Det är inte ett dugg svårt eller krångligt. Kunde dom tillskapa dom konstiga arbetsschemana med delade turer för att "spara pengar" som dom trodde, men som i själva verket ledde till mer stress, ökad sjukfrånvaro och extra kostnader, så kan dom faktiskt rätta till eländet också. Det ska väl inte vara svårare eller krångligare än att skapa det. Vad häller cheferna på med egentligen?
Det är ju ingen katastrof om en del av arbetstiden hamnar på tid när det inte är lika mycket att göra. Då får ju personalen lite extra tid till övers för var om en. Då kanske dom på äldreboendena för lite bättre möjligheter att kunna komma ut på promenad och hemtjänstpersonalen får tid med en liten extra pratstund någon gång med dem som dom har att besöka.
Och att det skulle vara så dyrt att avskaffa dom delade turerna - så att det måste göras i omgångar - är rena skitsnacket.
Det torde handla om en liten, liten ringa bråkdel av vad det kostar att bygga nya förvaltningslokaler åt cheferna och förvaltningspersonalen! 
Men det vill man helst inte prata om! 
Därför har man inte velat säga ja eller nej till min ett år gamla motion om att dom delade turerna skulle vara avskaffade till årsskiftet 2015/16. Man har istället valt att lägga den i långbänk, så att det kan se ut att bli lite för knappt om tid fram till kommande årsskiftet och istället för avslag eller bifall, så valde man att motionen nu ska "anses besvarad".
Vadå besvarad? En motion är för höge Farao inte någon fråga som vill ha ett svamligt svar på utan faktiskt ett konkret förslag till beslut som antingen ska bifallas eller avslås!
När jag förstått vartåt det lutade med min motion i kommunfullmäktige, så har jag författat - och lämnat in - en i det närmast liklydande motion, men har då inte har angett något slutdatum som någon kan haka upp sig på. 
Kommer dock inte acceptera någon ny långbänk utan nu får det anses vara färdigutrett och klart att kommunens personal vill bli av med dom delade turerna med det snaraste! Det ska givetvis inte ske i omgångar utan i ett och samma sammanhang, så det inte uppstår orättvisa mellan olika personalgrupper som personalen kan må dåligt av!
Kommer att ligga på som en liten igel! 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar