Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 13 september 2015

.


Opinionsledaren:

  




Vikten av att prioritera rätt



Det är långt ifrån ovanligt att det är fel  saker som politikerna prioriterar när dom ska handskas med medborgarnas pengar. 
  
Borgholms kommun sitter med stora skulder och i budgettider handlar det förstås om att vara försiktig med utgifter. Men vissa utgifter är ofrånkomliga. Vård och omsorg måste få kosta och när utbildningsverksamheten har sparat så har det blivit ruskigt fel med besparingar som medfört långt större kostnader redan efter ett par år.
  
Politikerna faller till föga och lovar omöjliga saker till envisa påtryckargrupper som t ex chefstjänstemännen på socialförvaltningen. Det är ingen hejd på hur fina lokaler som dom vill sitta i. Men det är enligt min mening viktigare att prioritera att snabbt få bort dom delade turerna för omsorgspersonal i hemtjänst och på äldreboenden och att ge dem som så önskar rätt till heltid än att förvaltningstjänstemännen ska få sitta i nya lokaler. 
  
Är det något på investeringssidan som bör prioriteras så är det nog i första hand dom investeringar på norra Öland som det titt som oftast pratats om men där inget har blivit av. Investeringar som utbyggnad av hamnen i Byxelkrok, seniorboende, ridhus, utveckling av Åkerbobadet och annat som skulle göra det mer attraktivt för inflyttning av permanentboende på norra Öland och få den negativa befolkningsutvecklingen där att vända, något av ett måste för kommunens överlevnad. 

Den insikten borde alla som varit med i beredningsgruppen för landsbygdsutveckling för norra Öland ha och allra helst budgetberedningen som snart ska lägga sitt slutgiltiga budgetförslag för kommande år.
  
Det behövs nu en snabb spårväxling hos budgetberedningen.
   
Med tanke på att vi idag inte vet om vi får vara en egen kommun om fem år eller om vi kommer att införlivas i ett Storkalmar med hundra tusen invånare, så är det idioti att investera i förvaltningsbyggnader och annat sådant som är det första som en Kalmarstyrd storkommun skulle göra sig av med. En hamn i Byxelkrok och liknande investeringar som är till glädje för allmänheten är svårare att bara ta bort.

Kalmar kommun har redan brett ut sig stort på fastlandssidan genom inkorporering av ett antal mindre kommuner. Dessa kommuners social- och utbildningsförvaltningar har för länge sedan försvunnit och allt har centraliserats till Kalmar och jag antar att Kalmar kommun kanske fått ut några kronor vid försäljning av byggnaderna, pengar som knappast kom just den orten till godo. Att då tro att vi vid en kommunsammanslagning till Kalmar - eller ens Färjestaden - skulle få behålla utbildnings- och socialförvaltning i lilla Borgholm är helt befängt och investeringar i en ny förvaltningsbyggnad i Borgholm för sådant ändamål kan snart vara bortkastade pengar.

  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar