Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 18 september 2015

Svart meny

Här har ni den svarta menyn från måndagkvällens kommunfullmäktigeföreställning i "Tingssalen" i Borgholms Stadshus.
Kanske inte helt svart, men tämligen grå och svartkantad. 
Det är bara att klicka på dom blå länkarna om det är något på den som ni intresse av att se och lyssna på. Var så goda om ni så vill! 

     
MENY 
för KF-föreställningen14/9 2015    
Kommunfullmäktigeledamöter i talarstolarna:    
Eva-Lena Israelsson, ordförande (s), Ilko Corkovic (s)Monica Enberg (s)Jan-Olov Forslund (s), Stig Bertilsson (c), Marcel van Luijn (m), Eddie Forsman (m), Tomas Lind, vice ordförande (FÖ)Lasse Leijon (sd), Maria Lindmark (mp), Lars Erik Larsson (v) samt undertecknad Per Lublin (nya Öp).  
    Innefattande val av justeringsmän, godkännande av kungörelse och godkännande av dagordning.
    En inlämnad fråga från Kiki Lundh om en enkät och hur personalen ser på "delade turer" lästes upp och blev besvarad av socialnämndens ordförande Gunilla Johansson (s)
    Genomgång av kommunalrådet Ilko Corkovic (s) och tjänstemannen Lars-Gunnar Fagerberg som egentligen bara skulle få ta max tio minuter!
      Kom till en mindre del att även att handla om den tillfälliga beredningen för landsbygsutveckling på norra Öland (som lyder direkt under kommunfullmäktige och på inget vis ingår i kommunstyrelsens verksamhet)
      Genomgång av socialnämndens ordförande Gunilla Johansson (s) som egentligen bara skulle få ta tjugo minuter!
      Beslutades föreslå kommunfullmäktige bifalla ett ytterligare bidrag från Borgholms kommun om 300 000 kronor i årets budget. 
      Överlämnades till kommunstyrelsen för beslut.
      Motionerna handlade om 
      • inglasade uterum på äldreboenden
      • avskaffande av delade turer (nu med ny formulering på slutet) 
      • löpande publicerig av medborgarförslag på kommunens hemsida
      Interpellationerna handlade om   
      • när den för snart tio år sedan beslutade strandpromenadstigen mellan Borgholm/Kapelludden och Köpingsvik ska bli färdig
      • när den i maj inlämnade motionen om att Borgholms kommun vid jubileumsårskiftet ska börja kalla sig stad igen ska bli behandlad
        Interpellationerna ska besvaras av kommunalrådet nästa gång..
        Kaffe- och smörgåsrasten som togs under ajournering efter 53 minuter (då vissa påtryckningar genomfördes om hur olika personer och partier skulle rösta) är bortklippt från kommunens film.
          Mitt förslag om att återremittera ärendet för att få bättre beslutsunderlag röstades ner med siffrorna 25 - 8. Endast centerns ledamöter stödde förslaget. Övriga sju partier röstade emot och nöjde sig därmed med det föreliggande beslutsunderlaget.
            Beslutades enligt kommunstyrelsens förslag - och med tilläggsvillkor från Tomas Lind (FÖ) att köpa fastigheten för maximalt 7 995 000 kronor på villkor att övrig anpassning av fastigheten inte ska få kosta mer än maximalt 2 miljoner kronor därutöver samt - efter omröstning med röstsiffrorna 15 - 14 (4 nedlagda) - enligt ett förslag från Marcel van Luijn (m) att lokalerna ska bli lika bra för socialförvaltningen som dess nuvarande lokaler. Hur nu allt detta ska kunna gå ihop. 
            Förutom att jag reserverade mig emot vad kommunfullmäktige hade beslutat i ärendet bad jag att få ett särskilt yttrande till protokollet:    
            Kan bara konstatera att de förutsättningar för ett köp av fastigheten som jag särskilt angivit i yttrande till kommunstyrelsens protokoll inte på något vis har uppfyllts. Jag anser att i det läget skall fastigheten inte inköpas alls.
            Då vi i dagsläget inte kan veta vad den slutliga investeringskostnaden vid köp av denna fastighet kan bli, så är det omöjligt även för övriga kommunfullmäktige att besluta om att köpa fastigheten när man samtidigt sätter tak för den slutgiltiga kostnaden för investeringen
            Per Lublin
            (nya Ölandspartiet)  
            Beslutades med röstsiffrorna 30 - 3 att bifalla begäran att i år tillskjuta ytterligare 300 000 kronor från Borgholms kommun
            Beslutades att skjuta till begärda 21 000 kronor i årets budget för att finansiera de utökade öppettiderna

            Beslutades med röstsiffrorna 30 - 3 om nya riktlinjer som ger mer partistöd än tidigare till de större partierna och mindre partistöd än tidigare till de mindre partierna
            Reviderades enligt min mening i alltför liten utsträckning. T ex blev ett förslag från mig om att detr skulle stå i kostpolicyn att kommunens mat ska tillagas från grunden nedröstat med siffrorna 29 - 3 (plus 1 nedlagd röst)
                Beslutades med röstsiffrorna 30 - 3 att bifalla samhällsbyggnadsnämndens begäran
                Mot mitt bifallsyrkande till motionen stod kommunstyrelsen förslag att motionen skulle "anses besvarad", vilket enligt ordföranden också blev kommunfullmäktiges beslut  Votering begärdes men verkställdes aldrig
                Till ny ledamot istället för Birgitta Krus usågs Abdulla Zueiter (v)
                dels från Eva Finder att inför stadens jubilrumsår 2016 förse kommunens/BEAB:s almanacka med historiska Borgholmsmotiv 
                dels från Kiki Lund och hunden Sally att förverkliga den sedan sex år tillbaka beslutade hundrastgården vid Åkerhagen till vilket stängsel lär finnas inköpt och förvaras i något förråd
                Lämnat av presidiet till kommunstyrelsens arbetsutskott för "eventuellt beslut och verkställighet"
                • Avslutning med upplysning om behovet av gode män för ensamkommande flyktingbarn samt nämndemän till Kalmar tingsrätt samt om en kommande "utbildningsdag" för kommunfullmäktige - totalt  3 ½ minut


                  *) Fotnot: Har reserverat mig mot de beslut i menyn som bär asterisktecknet (*) på slutet
                  Kommentarer 

                  2 kommentarer:

                  1. Per, ditt påstående att "övriga partier röstade emot och nöjde sig därmed med det föreliggande beslutsunderlaget" är felaktigt. Och det vet du också. Jag har varit den som har protesterat mest mot det dåliga beslutsunderlag, både i KSAU, KS och fullmäktige. Jag såg däremot inte en återremiss som lösning då "majoriteten" isf skulle ta en vända till i oktober utan vidare kostnadsberäkningar. Det har vi ju sett tidigare, bl a kring Runstens skola.
                    Bästa hälsningar, Marcel van Luijn (M)

                    SvaraRadera
                    Svar
                    1. Bäste Marcel!

                      Röstar man EMOT att ärendet ska få ett bättre beslutsunderlag, så röstar man EMOT! Och det var exakt så ni moderater gjorde i kommunfullmäktige! Om ni istället hade röstat FÖR det som jag föreslog, så hade ärendet kunnat få en helt annan utgång.

                      Nu har ni istället ett MEDANSVAR för en kommunal investering på tio miljoner utan att det finns tillräckligt beslutsunderlag. Kom inte och påstå något annat!

                      Hälsningar
                      Per Lublin (nya Öp)

                      Radera