Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 20 september 2015

Som politiker måste man kunna stå för sina avgöranden!

I min "svarta meny" i förrgår från det senaste kommunfullmäktigemötet skrev jag om den märkliga fastighetsaffären i kvarteret Höken - där kommunfullmäktige har fattat beslut utan att ha beslutsunderlag - bl a följande: 
Mitt förslag om att återremittera ärendet för att få bättre beslutsunderlag röstades ner med siffrorna 25 - 8. Endast centerns ledamöter stödde förslaget. Övriga sju partier röstade emot och nöjde sig därmed med det föreliggande beslutsunderlaget.
Denna korrekta beskrivning har fått kommunfullmäktigeledamoten Marcel van Luijn (m) att skriva en kommentar, som p g a sitt märkliga innehåll förtjänar lite extra uppmärksamhet (som det inte alltid blir när läsarna särskilt måste klicka på "kommentarer" för att se dem och det ofta blir en viss eftersläpning). Så här skriver Marcel: 
Per, ditt påstående att "övriga partier röstade emot och nöjde sig därmed med det föreliggande beslutsunderlaget" är felaktigt. Och det vet du också. Jag har varit den som har protesterat mest mot det dåliga beslutsunderlag, både i KSAU, KS och fullmäktige. Jag såg däremot inte en återremiss som lösning då "majoriteten" isf skulle ta en vända till i oktober utan vidare kostnadsberäkningar. Det har vi ju sett tidigare, bl a kring Runstens skola. 
Bästa hälsningar, Marcel van Luijn (M)
Och så här svarar jag: 
Bäste Marcel! 
Röstar man EMOT att ärendet ska få ett bättre beslutsunderlag, så röstar man EMOT! Och det var exakt så ni moderater gjorde i kommunfullmäktige! Om ni istället hade röstat FÖR det som jag föreslog, så hade ärendet kunnat få en helt annan utgång. 
Nu har ni istället ett MEDANSVAR för en kommunal investering på tio miljoner utan att det finns tillräckligt beslutsunderlag. Kom inte och påstå något annat! 
Hälsningar
Per Lublin (nya Öp)
Ska väl också vara tydlig med att moderaternas röster blev "tungan på vågen" i omröstningen. 
Som politiker måste man kunna stå för sina avgöranden! Marcel har en hel del att lära!
Kommentarer 

2 kommentarer:

  1. Nja. Man lär sig att tänka konstruktivt istället. Jag yrkade ju återremiss när majoriteten rev upp beslutet att sälja Runstens skola och istället bygga om själv... utan kostnadsunderlag. Precis samma sak alltså. Det reserverades 4 mkr i investeringsbudget för detta, som jag tyckte inte var tillräcklig och därför begärde återremiss. Ärendet kom tillbaka en månad senare, utan någon som helst ändring eller extra information om kostnaderna. I dagsläget ser vi konsekvenserna av detta. Vi är uppe på 6,5 mkr i investeringsbudget - och anbud har inte ens kommit in! Därför valde vi denna gång att vara konstruktiva och istället yrka ATT totalbeloppet för förvärv och renovering inte överstiger 10 mkr, samt ATT kvaliteten på lokalerna för personalen ska vara minst like bra som nuvarande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadu Marcel!

      Ditt resonemang är ungefär av samma slag som att eftersom det inte blev något regn förra gången när man hade paraplyet med ut på stan, så är det ju ingen idé att med sig paraplyet denna gång för det kanske inte blir något regn nu heller.

      Faktum kvarstår att du och de dina FÖRHINDRADE att kommunfullmäktige skulle kunna få bättre beslutsunderlag innan man skulle besluta om tiomiljonerssatsningen i kvarteret Höken (med nya förvaltningslokaler som kanske inte kommer att behövas alls om några år).

      Dessutom tycks du ha fått kommunens jämförelsevis ynka satsning i Runsten på hjärnan. Det bästa hade väl varit om ni varit kloka nog att behålla båda skolorna på östra sidan och då kunnat behålla alla eleverna och dom åtskilliga miljoner som nu försvinner till Mörbylånga.

      Tycker
      Per L

      Radera