Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 6 september 2015


Opinionsledaren:

  




God beredskap?



"Vår beredskap är god", var en myt som dåvarande statsministern tutade i svenska folket under andra världskriget. I själva verket var den skit och svenska försvaret hade på intet sätt kunnat stoppa en främmande makts invasion.
  
Hur är vår beredskap nu? Bortsett från att en svensk överbefälhavare har sagt att det svenska försvaret i skarpt läge kan stå pall max en vecka? Bortsett från att vi blir ganska så lamslagna vid en pandemi - även om vi panikartat skaffar vaccin som många av oss blir sjuka av. Och bortsett från att det svenska järnvägsnätet varken tycks tåla en riktig vinter, höstlöv på spåren eller ständigt återkommande "signalfel".
  
Vad har vi för beredskap på Öland och i vår kommun?
  
Vid ett eventuellt kärnkraftshaveri i Oskarshamn - Gud förbjude! - med höga radioaktiva utsläpp, vad gör ni då? Hur klarar vi en eventuell evakuering över den redan många gånger för trånga Ölandsbron? Finns det över huvud taget någon slags planering för en sådan situation?

Vid en eventuell tankbilsolycka på den rätt så trafikerade väg som löper genom skogen vid kommunens huvudvattentäkt, vilken beredskap har vi då? Dels för att skydda vattentäkten, och dels - om detta skulle misslyckas - för att få annat drickbart vatten till våra hushåll? Och vad gör vi alls den dag våra vattentäkter inte skulle räcka till?
  
Vi har ju inte ens beredskap för att det faller snö varje vinter eller för att kommunens omsorgspersonal kan vilja ha sommarsemester!
   
Vilken beredskap har vi för att havsnivån kommer att stiga i Östersjön? Har vi planerat för att bygga vattentäta vallar för att skydda t ex Borgholms innerstad och Köpingsvik och samhällen som t ex Böda som ligger farligt lågt när vattnet stiger. Och hur tänker - vi när vi fortsätter att planera strandnära bebyggelser, nya bostäder i hamnområden o s v?

Den klimatpåverkan som vi människor har skapat - och fortsätter med - berör inte bara andra delar av världen - den berör även oss, våra barn och våra barnbarn!

  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar