Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 1 september 2015

Statligt bidrag till att avskaffa de delade turerna i kommunen

Idag kan vi läsa i bladet att Borgholms kommun har fått ett bidrag på 1,6 miljoner från svenska staten, öronmärkt för att avskaffa dom delade turerna inom vård och omsorg i vår kommun.
Bra, använd då pengarna till det och inte till att tillsätta någon jäkla projektgrupp, som socialnämndens ordförande Gunilla Johansson (s) mumlar oroväckande om i samma nyhetsartikel* i Ölandsbladet!
Avskaffandet av dom förödmjukande "delade turerna" behöver inte utredas vidare, utan nu är det dags att sätta ner foten och göra verklighet utan ytterligare dröjsmål!
*) Fotnot: Här är dagens nyhetsartikel i bladet:
Nya tider på väg i Borgholm  
Högre tjänstgöringsgrader och slut på delade turer - oväntade pengar från staten hjälper 
Den under vintern/våren genomförda enkäten ”Önskad tjänstgöringsrad” bekräftade gamla sanningar: personalen inom den kommunala omsorgen skyr i regel delade turer och vill jobba mer än vad tjänstgöringsgraden säger.

Därför projektet ”Nya tider i Borgholm”, presenterat i mars månad och på förslag av socialnämndens ordförande Gunilla Johansson (S) med det uttalade målet ”att få arbeta önskad sysselsättningsgrad med heltid som norm” samt att fasa ut de delade turerna.
– Då kände vi inte till de här pengarna från staten, så det är bara att tacka och ta emot.
– Pengarna kommer delvis att gå till det arbete vi har framför oss, säger Gunilla Johansson.
”Pengarna” är mer precist 1 684 665 kronor i stimulansmedel för 2015 från socialstyrelsen. Medel öronmärkta för att öka bemanningen inom den kommunala vården och omsorgen om äldre med syftet ”att skapa ökad trygghet och kvalitet för den enskilde”.
– Ett stort bidrag för ett väldigt bra ändamål och som passar bra in med vårt arbete ”Nya tider”, säger Gunilla Johansson om det stimulansmedel som kommer att betalas ut årligen till och med 2018.
– Men hur mycket det blir de åren vet vi inte, fortsätter Gunilla Johansson och betonar samtidigt att genomförandet av "Nya tider” inte är beroende av statliga medel.
– Det måste vi ta oss råd med ändå, det måste få kosta.
En projektgrupp är under bildande och den startar sitt arbete nästa månad i ett projekt tänkt att pågå fram till 2017.
– Vi ska jobba på lång sikt så det blir hållbart i längden. Genomförandet ska ske i olika steg, hur snabbt får vi se.
Var börja?
– Inom äldreomsorgen. Äldreomsorgen har de lägsta tjänstgöringsgraderna och flest delade turer, där finns det största behovet, svarar Gunilla Johansson med egen erfarenhet av just delade turer.
– Jag tyckte inte om det.
Att få bort de delade turerna och samtidigt höja sysselsättningsgraderna är ett av sex fokusområden Socialdemokraterna och Framtid Öland presenterade i ett handlingsprogram tidigare i år.   
Michael Ståhl michael.stahl@olandsbladet.se 0485-417 05


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar