Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 16 september 2015

Åtta miljoner utan beslutsunderlag!

Ett fullkomligt omöjligt beslut som togs i kommunfullmäktige i måndags var att kommunen ska köpa en fastighet i kvarteret Höken i Borgholm för max 7 995 000 kronor (d v s närapå åtta miljoner) men att det totalt inte får kosta mer än 10 miljoner att få köpet genomfört, få fastigheten iordningsställd och att få den inflyttad för avsett ändamål. Ett villkor som också beslutades var att fastigheten efter inflyttning skulle bli bättre som lokaler för socialförvaltningen än de nuvarande som man hyr i kvarteret Kamelen. 
Tänk om dom nu inte blir det och det t ex skulle visa sig att det finns fuktskador - eller om det skulle visa sig kosta t ex två och en halv mille att få fastigheten i ordning? Och att det då kanske skulle bli elva miljoner tillsammans med allt inräknat! Ska då rätteligen köpet gå tillbaka även om det redan har blivit genomfört? Och vem ska isåfall stå för kostnaden för redan genomförda åtgärder? Ska kommunen som så många gånger tidigare bli sittande med Svarte Petter på hand? Det är verkligen ett högt spel som Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (s) nu har spelat när han lyckats driva igenom detta motsägelsefulla beslut, där beslutsunderlaget saknades. För det var precis det som det handlade om! 
Så blev det till sist, därför att Ilko på ett avgörande sätt lyckades få Framtid Öland med på noterna att fatta beslut utan att veta vad det skulle kosta. För att det hela ska kosta maximalt tio miljoner är ju trots allt bara ett önsketänkande. Den verkliga kostnaden kan ju ingen säga idag.
Strax hade Kalmartidningarna lagt ut nyheten på nätet att Kommunfullmäktige i Borgholm fattade beslut om ett fastighetsköp trots dåligt beslutsunderlag!
En och annan av Framtid Ölands väljare satte nog morgonkaffet i fel strupe när dom läste om det hela i Barometern eller Östran nästa dag*. Dom hade ju för ett år sedan röstat på ett ett parti som gått till val på att det skulle vara tydliga underlag för alla beslut! 
  • Skulle kommunfullmäktige i Borgholm fatta beslut om ett fastighetsköp trots dåligt beslutsunderlag? 
  • Ja, till slut blev det så.
Tack vare Framtid Öland! 
Uppslag i Barometern den 15 september
På tidningsbilden kan man se Ilko böjd över Framtid Öland tala om för dem hur skåpet ska stå!
Sista ordet i den här saken är dock ännu inte sagt!
*) Fotnot: Ölandsbladet brukar ju alltid ligga ett par dagar efter när det gäller reportage från Borgholms kommunfullmäktige p g a för tidig pressläggning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar