Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 12 september 2015

Onödig kalmarfärd - för mig och åtskilliga andra!

Var framme vid det stora länssjukhuset en kvart före sex och röntgen gick snabbt. Men sen började den stora väntan på ortopedakuten på att någon läkare skulle titta på röntgenbilderna och bedöma om det skulle göras någon operation eller ej. 
Det är knappast någon överdrift att påstå att akuten är underbemannad. Något landstingsråd har väl aldrig behövt sitta där i en rullstol och vänta för då hade det nog inte varit på det viset. Efter två timmar i ett och samma väntrum utan att någon ropat upp mitt namn började jag undra om inte något skulle hända snart. Då "visste man inte" var röntgenbilderna fanns (och förmodligen var det bortglömt att jag hade blivit röntgad). Åter skulle man ha mitt personnummer - och efter en stund ännu en gång - och till slut fanns bilderna där. Sen blev det ytterligare ett par timmars väntan på läkare i onödan. 
Ja, i onödan, så skriver jag faktiskt! För hade vi haft röntgen i Borgholm så hade mitt vårdbesök kunnat vara avklarat redan på eftermiddagen. Och det hade även blivit betydligt smidigare för ytterligare ett par vårdbesökare från borgholmstrakten som satt där i väntrummet för röntgen. Åtskilliga är dom från Borgholmstrakten och norra Öland som helt i onödan får åka till Kalmar - med allt vad det innebär - bara för att röntgas! 
Själv hade jag tur. Vid elvatiden på kvällen kom en läkare och sa att röntgenbilderna såg mycket bra ut och benbitarna satt som dom skulle. Menisken eller vad det var som brustit skulle självläka, annars skulle jag få höra av mig igen. Nu skulle jag bara träna upp benet lite sakteliga utan att överanstränga det och tills vidare gå med hjälp av kryckor. Efter en viss väntan på sjuktransport var jag hemma strax efter midnatt. Gissa om det smakade gott med öländska stekta isterband* och ägg** på nattakröken. Då hade jag inte fått någonting i magen sedan klockan tolv mitt på dagen!
Hur det gick för dom andra stackarna hemifrån som satt kvar i väntrummet i Kalmar vet jag inte. Kanske blev dom sittande hela natten, eftersom det var natt mellan fredag och lördag och fulla ungdomar som råkat i bråk och blivit skadade brukar fylla akuterna då och ofta är så illa tilltygade att dom måste få förtur. 
Jag inser att det är en kostnadsfråga att få tillräckligt med personal på akuten i Kalmar och att man bör handskas varsamt med landstingets medel. Men det är fullkomligt felprioriterat när landstingets tjänstemän sitter centralt inne på Kvarnholmen i dyra lokaler med en storslagen flott entréhall, stor så att hela akuten skulle kunna få plats i den! 
Och lika felprioriterat är det att lägga dom pengar, som skulle ha gått till röntgen i Borgholm, på en entréhall där som inte heller går av för hackor. Besökare på vårdcentralen i Borgholm hade nog föredragit att kunna bli röntgade där än komma in i en överdrivet stor entréhall!
Jag är uppriktigt förbannad på dom landstingspolitiker som lovade att dom skulle återföra någon form av röntgen till Borgholm men som inte gjorde det när dom väl kom till makten. Jag överväger starkt att skicka räkningen till dem för dom onödiga sjuktransporterna Borgholm - Kalmar med retur! Och hoppas att fler skulle göra likadant!
*) Fotnot 1: Från Hagslättens Deli i Sammelstorp
**) Fotnot 2: Från Thuressons i Hyltan 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar