Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 29 september 2016

Från paddor till en groda - man SITTER inte när Ölandssången sjunges, då STÅR man!

Från paddornas värld till en groda, och det är dessvärre inte första gången den grodan hoppar upp. Det var likadant vid Skördefestinvigningen i Färjestaden för ett år sedan och så även vid stadens tvåhundraårsjubileum för en månad sedan. Man sitter nämligen inte ner när Ölandssången sjunges - oavsett om man sjunger med eller ej - då står man upp!* Och det är arrangörernas sak att se till att så sker! 
T ex genom att någon uppmanar den sittande publiken att resa sig upp innan sig innan sången börjar. I vart fall i sådana sammanhang där många är tillresande från andra håll och kanske aldrig ens har hört Ölandssången.  
Den aktningen kan man faktiskt ge Öland! Annars kan man hellre låta bli att ha med Ölandssången i programmet. 
Men som sagt, samma groda hoppade upp igår igen. Så onödigt! 
Onödig groda 
Klandrar inte den sittande publiken. Även om man kanske vill resa sig upp blir man villrådig när dom omkring sitter ned. Och man vill ju inte ställa sig upp och skymma för dom som sitter bakom. Skulle nog tro att kronprinsessan Victoria annars gärna hade velat resa sig och därmed ytterligare visat Öland sin aktning - som hon sedan också gjorde så fint i sitt invigningstal.
Ingen vill väl ställa sig upp och skymma för folk som sitter bakom om inte alla uppmanas att resa sig upp 
För det inträffade bär faktiskt programarrangörerna hela ansvaret. 
Annars var det en mycket lyckad Skördefestinvigning, inte minst den starka avslutningen med "Strit Ligel Bänd" (hur det nu stavas?), maxad med Lasse Stenberg och fantastiska sångerskan Kee. 
Och regnet höll sig borta. Tyvärr blev inte min inspelning riktigt vad den borde - men det är en annan groda... Så här har jag istället länkat till arrangörernas egna inspelning.
Tveksamt om jag någonsin mer själv försöker filma en skördefestinvigning!
*) Fotnot: Undantag endast för rullstolsburna och andra som p g a ålder eller hälsa ej klarar att stå så länge. Samt sittande musiker.
Kommentera gärna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar