TIPS för att leta i bloggen: Skriv ett eller flera lämpliga sökord i den vita raden härunder och klicka på Sök!

SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av mina inlägg här nere till höger är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland   f acebooksymbolen. Klickar du på den så kan du dela just DET inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

söndag 2 oktober 2016

Ett litet lördagssammandrag

Igår lördag blev några nedslag norrleds. 
 • Först dock ett återbesök på Ostmässan uppe på "vilohemmet", varifrån jag fick med mig några godbitar från Emåmejeriet i Hultssfred (som tar hand om mjölk från kobönderna i Emådalen och säljer närproducerad mjölk, grädde, smör och ost i dagligvaruhandeln). Samt inte minst ett par ostar från Ölands Köksmejeri i Alby, tillverkad av mjölk som aldrig transporterats över Ölandsbron - varav en på mjölk från kossorna på Borgholms kungsgård!  
 • Ett måste under Ölands Skördefest brukar förstås Södvik vara - så även i år - där temat i Kalvhagen på lördagseftermiddagen var antirökning och där barn och ungdomar var engagerade både med musik (unga hårdrockbandet Tore and The No Smokers) och med konstverk. Köade för halstrad viltkorv att få i magen innan det bar vidare norrut. 
Återvände till Södvik i skymningen för att uppleva lite av det här med konstnatt. Fantasifulla illuminationer i en trädgård bidrog till att den rätta konstnattskänslan ganska snart infann sig. Väl upplyst var också den installation i form av en läskig askkopp med jättestora fimpar som klasserna 4 och 5 på Åkerboskolan tillsammans med deras bildlärare har tillverkat. Årets tema i "hönshuset" strax intill var katter och huset övervakades som tidigare av "Mamma Mu". 
Återvände till Södvik i skymningen
Fantasifulla illuminationer
  Läskig askkopp
  Hönshus med katter
  Mamma Mu
  • Dagens höjdpunkt var ett besök vid Högby fyr, där Åkerbokonstnärerna hade samlingsutställning på vinden till det stora gedigna fyrvaktarhuset, där skicklige bildkonstnären Lucas Lundhs detaljerade interiörbilder från bostaden var det absolut mest fascinerande. Besöket blev samtidigt ett slags vemodigt farväl till den miljö där Lucas har fått växa upp i det hem som under nästan 40 år fått sin speciella prägel av fadern, framlidne levnadskonstnären och marinmålaren Stephan Lundh (1927 - 2015).
  Högby fyrplats sedd från land
  - med smal väg ut längs en grusbank 
   
  Själva fyren 
  En del av den stora vinden
  Interiörbilder av Lucas Lundh
  Det handlar om en kulturskatt som faktiskt borde bevaras till eftervärlden i denna sin rätta miljö. 
  Skulle önska att fyrplatsen med sitt fantastiska fyrvaktarhus  - som nu av ett oblitt öde har tvingats ut på marknaden - blir köpt av en rik mecenat som låter Lucas få bo kvar och ta hand om det.
  •  Löttorp var det tävling i grenen stora tunga pumpor och årets vinnare låg på 374,4 kg.  
  Vinnarpumpan på flaket t h
  • Vid Stenninge var himlen vackert upplyst i öster av nedåtgående kvällssol och i Sandvik märktes det inte mycket av Skördefesten. 
  Kvällshimmel vid Stenninge 
  • På hemvägen från Södvik mot Borgholm blev det också ett besök i Johan Perssons fina utställningsateljé i en f d ladugård Övra Vannborga.
  • Även i år var det brinnande marschaller på båda sidor landsvägen genom Köpingsvik, utplacerade med regelbundna avstånd mellan varje. Kanske var det "ljusallén" under Skördesfestnätterna som för några år sedan gjorde att Köpingsvik utnämndes till Årets Ölandsby*
  • Hann vid återkomsten få se när Borgholms Cityförening brände upp ett större antal tusen kronor ute i Yttre hamnen. Det kallas för fyrverkeri - och skrämmer slag på allehanda fyrbenta vänner - och pengarna som denna förening på en kort stund lyckades bränna av  kommer egentligen från oss skattebetalare i kommunen, som ger stora årliga bidrag till föreningen. 
  Kan vara vackert att beskåda, men... 
  Brände upp ett antal tusen kronor   
  • Stenhallen i Borgholm är en fantastisk lokal för samlingsutställningar och så även denna Skördefest. Att vatten är ett aktuellt ämne var inte att ta miste på när man fick en installation som dom utställande konstnärerna hade gjort gemensamt i hallens bortre ände.
  Fantastisk lokal
  Vatten aktuellt ämne
  • Nog var det skönt att sent på kvällen kunna sitta på en uteservering på Storgatan och avnjuta lite värmande gott spetsat kaffe. Detta i oktober månad!
  På uteservering med värmande kaffe
  *) Fotnot: Köpingsvik har egentligen aldrig varit någon by utan är ett ganska sentida samhälle, uppkommet på utmarken i gränsområdet mellan två byar, Solberga och Klinta. Fram till 1947 hette samhället Gröndal och järnvägs-, post- och telegrafstationen Tingsdal
  Skönt att inte vara ute och fara hela natten! 
  Kommentera gärna!

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar