Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 28 oktober 2016

Hög tid för uppdämning våra öländska vattendrag istället för panikbeslutade svindyra avsaltningsverk!


Ölandsbladet hade en synnerligen läsvärd ledare igår: 
Miljonerna strömmar rakt ut i Östersjön 
Jag åkte förbi Åbybäcken på östra Öland i veckan och såg miljonerna strömma ut i Östersjön. 
PETER BOSTRöm 
Mycket har gjorts, både av myndigheter och privatpersoner, för att klara av den svåra vattenkris som vi har hamnat i. Men det räcker med att slå en blick på Åbybäcken som på sina ställen svämmar över, för att få något ledsamt i ögonen.De senaste dagarna har himlen öppnat sig över Öland. Vem eller vilka det är som har dansat så har ni gjort det bra, fortsätt så! För det regnar närmast bokstavligt talat miljoner från himlen. 
Våra Ölandskommuner kör fortfarande skytteltrafik dygnets alla timmar med tankbilar för att klara ön från att bli helt torrlagd på grundvatten. Mångmiljonbeloppen som dessa resor kostar har satt spår i de kommunala planeringarna. Först och främst måste vattenfrågan klaras av, sedan kan ekonomiska investeringar göras 
Då är det med förtvivlan som man ser de senaste dagarnas regnvatten forsa ut i Östersjön. Det har regnat i sex dagar nu. Varför har vi inte hängt med? Vem är det som inte har hängt med? 
Jag hade ett bra snack med Stefan Nilsson, Bläsingefiskaren, som i urminnes tider suttit med i Ölands vattenråd. Han var inne på att hoppet borde ställas till länsstyrelsen. Visst har enskilda lantbrukare möjlighet att dämma upp bäckarna så att vattnet stannar kvar längre, sjunker ned och blir grundvatten. Men de större bäckarna omgärdas av speciella vattendomar, vilket då givetvis medför försiktighet hos lantbrukarna. 
Här handlar det dock om en akut vattenkris. Vet inte om man kan begära att tvinga ut hela länsstyrelsens naturenhet för att bygga upp dammluckor i våra öländska bäckar? 
Fast visst borde det finnas någon beredskap? Länsstyrelsen, Mörbylånga kommuns tekniska förvaltning eller Borgholm Energi i skön förening kunde väl med LRF-medlemmars hjälp bygga dammluckor för glatta livet nu? För det handlar om att rädda miljoner. 
Förhoppningsvis kommer vi se kraftigt flöde i våra bäckar även fortsättningsvis under hösten, men framför allt efter snösmältningen i vår.En av länsstyrelsens många uppgifter är att vara krismyndighet, samordnare vid olyckor och katastrofer. Vattenkrisen ligger inom det området. 
Kan vi önska eller be länsstyrelsen i det snaraste kicka i gång arbeten med att dämma upp några av våra större bäckar, i alla fall temporärt? 
Miljoner står på spel.
                                     
Jag håller med Peter Boström. Vår beredskap har varit skrämmande dålig och fortfarande forsar mängder med användbart vatten rätt ut i Östersjön. Till ingen nytta. 
Jag borde bli glad varje gång det regnar rikligt över vår ö, men jag blir närmast förbannad. Upprörd, arg och ledsen för att jag vet att det mesta av detta välbehövliga vatten forsar rätt ut i Östersjön. Alldeles i onödan för att ingenting har gjorts som borde göras.
En veckas regnande - om vi hade fått behålla vattnet på ön - skulle kunna höja grundvattennivån avsevärt. 
Lämplig uppdämning av våra öländska vattendrag och tillvaratagande av vattnet skulle göra betydligt mer nytta för vår vattenförsörjning än svindyra panikbeslutade avsaltningsverk 
Kommentera gärna!

1 kommentar: