MEST LÄST PÅ BLOGGEN I APRIL - skrålla ner i vänsterspalten!


SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av mina inlägg är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland   f acebooksymbolen. Klickar du på den så kan du dela just DET inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

fredag 14 oktober 2016

Om teater, Nobelpris och gamla tiders skolundervisning

Sovmorgon efter en trevlig kväll igår.
Därför blev det lite sent med uppdateringen av vad som händer just idag här hemomkring. Det blir dock hur som helst teater i Klockaregården i Högsrum.
Apropå teater:
Igår - samma dag som Svenska Akademiens nya "ständiga" sekreterare Sara Danius chockade stora delar av den litterära världen genom att tillkännage att Årets nobelpris i litteratur tilldelas den amerikanske musikern och låtskrivaren Bob Dylan (som egentligen heter Robert Zimmerman) - avled den italienske teatermannen Dario Fo. 
När Dario Fo på sin tid (1997) fick Nobelpriset i litteratur väckte det ungefär samma reaktioner i den tidens litterära kretsar som gårdagens tillkännagivande har väckt. Man ansåg nog inte att han var en "riktig" författare och dessutom drev han gäck med samhället i sina pjäser. Och inte minst med självaste den katolska kyrkan!
Och apropå Sara Danius: 
När jag såg denna doldkändis i TV igår fäste jag mig vid hennes skarpa blick. Den påminde mig om hennes far som hette Lars Danius - vars anletsdrag hon ärvt - och som jag vid mitten av 1950-talet - långt innan Sara var född - hade som lärare i skolan. Denne Danius - som samtidigt var gammal militär med majors grad - skulle som pedagog förmodligen ha fallit vår f d utbildningschef Lars Bylund väl i smaken. 
Militär ordning skulle det helst vara i klassrummet och ordningen upprätthölls ibland ganska handgripligt. Vid ett tillfälle när Danius slagit en elev med pekpinnen så att denna gått i stycken återkom han efter frukostrasten med en kraftig rundstav, som han hämtat från skolslöjden för att ha som stöd för sin fortsatta undervisning. Vid ett annat tillfälle kastade han en stackars elev nerför trappan från övervåningen, så att pojkstackarn fick en tand utslagen. På den tiden var skolaga tillåten - och alls inte ovanlig - som undervisningsmetod, så en polisanmälan från föräldrarnas sida torde den gången knappast ha funnits i tankevärlden. Så någon skolchef skulle heller aldrig ha hotat med motanmälan. 
Sara blev så småningom resultatet av en skandal, där Lars Danius (då 55 år gammal) hade gjort en av sina elever med barn, vilket Sara själv berättat om som "sommarpratare" i radio. 
Ja, så här smått fånigt kan tankarna flyga omkring en  fredagsmorgon i oktober. 
Kommentera om du vill! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar