TIPS för att leta i bloggen: Skriv ett eller flera lämpliga sökord i den vita raden härunder och klicka på Sök!

SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av mina inlägg här nere till höger är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland   f acebooksymbolen. Klickar du på den så kan du dela just DET inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

lördag 29 oktober 2016

Upprörande!

Många har blivit upprörda över  dagens stora nyhet i Ölandsbladet. Telefonen har inte varit tyst. Flera har tyckt att f d utbildningschefen Lars Bylund borde ha omplacerats och - oberoende av varandra - förslagit att han borde försetts med sopkvast och en liten kärra och få hålla rent på stadens gator med därtill anpassad lön. 
Andra - däribland jag själv - har ansett att kommunen borde avskeda Bylund utan rätt för honom till någon ersättning, vilket borde vara en juridiskt riskfri åtgärd med tanke på vad Bylund har gjort. En av mina partikamrater uttryckte sig något drastiskt: "- En spark i arselet, det är vad han skulle ha! Och sen bara ut!" 
Här är nyhetsartikeln i dagens tidning som fått sinnena i svallning:

Miljonnota för sparkad chef


954 109 KRONOR – EN ÅRSLÖN PLUS SOCIALA AVGIFTER KOSTAR DET BORGHOLMS KOMMUN ATT KÖPA UT LARS BYLUND.

BORGHOLM. 954 109 kronor – Borgholms nota för att köpa ut utbildningschef Lars Bylund.– Båda parter är överens, säger tf kommunchef.
”24 månadslöner”, ”22 månadslöner”, ”18 månadslöner” - att köpa ut kommunala chefer är ofta en dyr historia för skattebetalarna.
Efter en handfull möten utan facklig närvaro kom Borgholms kommun och Lars Bylund överens om en årslön i utköps-summa.
– Det är en bra lösning för båda, anser tf kommunchef Lars-Gunnar Fagerberg, som tillsammans med HR-chef Ann Nilsson representerat arbetsgivaren i förhandlingarna.
Lars Bylunds månadslön är 60 500 kronor, till det ska läggas sociala avgifter. Totalkostnaden hamnar därmed på nära en miljon kronor.
– Jag tycker det är en bra överenskommelse, den har koppling till Lars ålder (60) och där vi också tittat på den anställdes väl och ve.
– Han ska även stå till arbetsgivarens förfogande i tre månader.
I förhandlingen ingick alternativet omplacering, detta ratades eftersom ingen lämpligt tjänst hittades.
– Och vi kan inte hitta på tjänster som inte finns, som utredningsuppdrag.
Överenskommelsen är för kommunens del fattad på delegation och ska inte godkännas av politiken, kommunstyrelsen har dock informerats.
Att avskeda på grått papper, vilket några krävt, var inte aktuellt.
– Då är jag övertygad om att vi hade haft en lång rättslig process framför oss – det hade blivit dyrt för kommunen.
– Det är bättre att vara överens, motsatsen är vare sig bra för kommunen eller den anställde, konstaterar Lars-Gunnar Fagerberg och berättar om ett mycket tydligt budskap från ”politiken”.
– Misstroendet mot Lars Bylund har lett fram till att vi är där vi är.
Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) betonar arbetsrättens tyngd i dessa sammanhang och anser att summan ska ställas till relation vad det kostat att inte göra någonting.
– Och är man inte överens väntar en lång process med lön under tiden och sedan risk för skadestånd. Jag känner att det här blev ett bra avslut för båda parter.
Ölandbladet har sökt Lars Bylund för kommentar.
Själv är jag särskilt upprörd över att ett par tjänstemän själva har tagit detta anmärkningsvärda beslut att betala Bylund för att han ska sluta (istället för att kort och gott avskeda honom). Låt vara att dom förhandlat med Bylund och kommit fram till vad dom själva tyckte vara en bra lösning "för båda", men kommunstyrelsen, som en gång i tiden anställde Bylund och som har det yttersta ansvaret borde fått ta del av överenskommelsen och isåfall ha godkänt den innan den skrevs under. 
En tillförordnad kommunchef borde faktiskt ha såpass mycket förstånd att han kom tillbaka till kommunstyrelsen med ett förslag till lösning innan något avtal undertecknades.
Den tillförordnade kommunchefen - Lars Gunnar Fagerberg - är för närvarande en av de sökande till den utannonserade tjänsten som ny "kommunchef" efter avlidna Christina Madeling. Efter den senaste händelsen i fallet Bylund kan jag redan nu säga att jag inte  kommer att lägga min röst för Fagerberg när kommunstyrelsen ska avgöra vem som ska få jobbet. 
Kommentera gärna!

2 kommentarer:

  1. Anmärkningsvärt att det finns folk i utbildningsnämden som också har dömts för rattfylla! kan man då vara med och ge någon sparken delvis pga rattfylla? jävsituation? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att någon i utbildningsnämnden ska ha dömts för rattfylla är faktiskt mer än vad jag känner till.

      Radera