MEST LÄST PÅ BLOGGEN I APRIL - skrålla ner i vänsterspalten!


SPRID GÄRNA VIDARE!
Tips till dig som tycker att något visst av mina inlägg är lite extra och vill sprida det vidare:
Under varje inlägg finns en liten rad med olika symboler, däribland   f acebooksymbolen. Klickar du på den så kan du dela just DET inlägget med alla dina facebookvänner som i sin tur kan sprida vidare!

onsdag 12 oktober 2016

Bylund ska inte få "KÖPAS" ut! Han ska bort utan särskild ersättning!

Under rubriken  Skolchef sparkas - "Ohållbar situation" kan man just nu läsa i Ölandsbladets nätupplaga om vad jag berättade om igår från kommunstyrelsens extrainsatta sammanträde kring Lars Bylunds vara eller icke vara som anställd hos Borgholms kommun. 
Bladet skriver: "Samtidigt pågår kommunchefens och HR-chefens samtal med Lars Bylund om dennes framtid. Omplacering eller att köpa ut honom för X antal månadslöner är några av de alternativ som diskuteras".
En omplacering skulle enbart vara acceptabel ifall Bylund blev omplacerad till en arbetsuppgift där inga kommunmedborgare skulle behöva ha med honom att göra och han inte heller skulle få syssla med några utredningar som kan få betydelse för människors situation. Att köpa ut honom för "X antal månadslöner" vore helt oacceptabelt! 
Den möjligheten borde i det här fallet inte ens få diskuteras!
Man kan bara inte få bete sig som ett svin i sin chefsroll och sedan förvänta sig en rejäl ersättning för att sluta. Bylund har så uppenbart gått över alla gränser och bör rimligen få avsked på grått papper som det heter, d v s utan någon ersättning alls! Han borde aldrig ens ha fått jobbet som skolchef i Borgholms kommun!
Därmed basta! 
Kommentera gärna

5 kommentarer:

 1. Hej Per
  Det är mer komplicerad än så. För det första är han med i facket. Är han inte det kan man köra hårdare. I annat fall blir det fråga om förhandling med berört fack. Det går att sparka hur som helst. Det kostar maximalt 36 månadslöner. Denna person är som jag brukar kalla en "skitstövel", som man inte formellt kan sparka hursomhelst. Jag har i mitt tidigare jobb förhandlat med SiF, Saco, Elektrikerförbundet om s.k. skitstövlar som vi vill ha bort. Det har som mest handlat om 12 månadslöner. Det där med avsked på grått papper existerar inte i ett samhälle, med ordning och reda på arbetslivet. Köpa ut är heller inte någon term, som är användbar, låter inte bra i ett demokratiskt samhälle.
  Skillnad är om man gjort sig skyldig till olagligheter i sin tjänst. Där kan det bli fråga om avsked, men det är sällan att det går så långt. För det mesta brukar det bli vid en förhandling att personen sägs upp p.g.a arbetsbrist med ett antal månader och ett hyfsat betyg. Man skall ju inte "sänka" en människa för felsteg som begåtts, men som han kan rätta till.
  Pelle Holmberg Bjärby/Runsten


  SvaraRadera
 2. Tack Pelle för rakryggat underskriven kommentar och utförlig info. Försöker svara dig lite bättre imorgon bitti.
  Hälsningar från
  Per Lublin

  SvaraRadera
 3. Du är väldigt hård i ditt omdöme. Har du hela sanningen? Varför kan inte hans syn på problemet synas? Var det han som polisanmälde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "Unknown"!

   Det kan tyckas att jag är hård i mitt omdöme om Bylund och jag har naturligtvis inte hela sanningen. Men jag tycker att jag har tillräckligt av sanningen för att kunna skriva som jag gör i detta fall. Tror även att mitt "hårda" omdöme om Bylund delas av de flesta, inte minst av de som drabbats av honom.

   Bylund får självfallet kommentera det som jag skrivit - likaväl som att vem som helst annan får det!

   Det ska INTE ha varit Bylund som undertecknade polisanmälan mot föräldrarna. det ska det ha varit hans medhjälpare Lena Boking som har gjort, har jag fått höra. Detta bör jag naturligtvis rätta till om jag har skrivit fel. Men den polisanmälan har naturligtvis inte skett utan Bylunds medgivande eller uppdrag.

   Värre än att polisanmäla föräldrarna var dock - rättsligt sätt - att HOTA dem med polisanmälan ifall de skulle polisanmäla vad deras barn blivit utsatt för.

   Radera
 4. Hej igen Pelle!

  Är naturligtvis medveten om att det inte finns något som formellt heter "avsked på grått papper" och att det bara är ett talesätt. Utgår också från att Bylund är fackligt ansluten till Skolledarna.

  Men Bylund är inte bara en "skitstövel", det är steget värre än så. Som han har farit fram torde han vara en ren belastning för Skolledarna som yrkeskår och jag har svårt att tro att han kan räkna med så helhjärtat stöd därifrån.

  Huruvida Bylund begått olagligheter i sin tjänsteutövning hoppas jag att rättsväsendet nu ska titta på. Men oavsett vilket är Bylunds "felsteg" inte av sådan art att de i efterhand kan rättas till. För min del anser jag att det finns tillräckligt på benen för ett beslut om avsked. Oavsett pappersfärg.

  Håller med dig om att man inte ska "sänka" en människa, men att en person får sparken (även det ett talesätt) från en befattning som han grundligt har misskött under många år och inte förstått sin roll som tjänsteman behöver ju inte betyda att han är "sänkt". Han bör ju ha möjlighet till A-kassa, arbetsförmedling och i sista hand försörjningsstöd på samma sätt som alla andra som förlorar sina jobb, trots att det i detta fall är självförvållat.

  Väl att märka har Bylund faktiskt erbjudits hjälp för sina problem men avböjt ta emot den

  Hälsningar.
  Per L

  SvaraRadera