Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 31 januari 2017

Planeras ättestupa - eller varför diskuteras inte framtidens äldreomsorg öppet?

Igår hade socialnämnden i Borgholm sitt första sammanträde för i år. 
Det började med en öppen del som ni i efterhand kan se och höra om ni klickar HÄR
Det var väl ingen större kioskvältare för vi var faktiskt bara tre som fanns med som publik, två i sammanträdeslokalen och en som satt någonstans och följde min direktsändning. Men att följa ett socialnämndssammanträde är kanske inte det mest högprioriterade för våra kommunmedborgare en helt vanlig måndagsförmiddag. Många kan ju då ha annat att göra. 
Den öppna delen av sammanträdet var avklarad på mindre än en halvtimme. Arton punkter där de flesta gick fort som ett rinnande vattnet. Mycket handlade om inspektioner och granskningar från statliga myndigheter - som ändå inte går att hemlighålla - samt ett brev från personalen på en avdelning på Ekbacka som blivit illa drabbad av vinterkräksjukan och som ansökte om befrielse från karensdagen (där nämnden svarade med ett "nej"). Samtliga nämndens beslut var enhälliga och blev som ordföranden Gunilla Johansson (S) föreslog och diskussionen var - lindrigt sagt - minimal. Ungefär som den bukar vara i den nämnden.
Senare - under den stängda delen av mötet - lär man ha diskuterat framtidens äldreomsorg. Det är synnerligen förvånansvärt att något så viktigt inte kan diskuteras öppet bland de politiker som har det särskilda ansvaret för denna. I slutet av förra året hade socialnämnden i Borgholm vid skilda tillfällen besök från både Emmaboda och Västervik, där dom fick redogöra för hur man gjorde där för dom äldre. Dessa presentationer skedde också bakom lyckta dörrar - och man kan verkligen undra varför? Planeras ättestupa i vår kommun eller varför diskuteras inte den framtida äldreomsorgen öppet?
Eller är det bara så att socialnämnden inte anser att planeringen för morgondagens äldreomsorg angår kommunens medborgare?
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar