lördag 25 februari 2017

Bostäder på gamla mejeritomten borde byggas så att vanligt folk - ungdomar och äldre - har råd att bo där!

När vi ändå tittar på planärenden, så kanske vi ska titta närmare på ett mera färskt sådant som ännu är i ett inledande skede och där medborgarna borde kunna påverka. Kan man tycka i alla fall.
Ett förslag presenterades för närmast berörda grannar i Stadshuset i onsdags kväll. 
Det gäller kvarteret Oden i Borgholm (på bilderna här nedan inringat med orange).

 
Ett företag som köpt upp fastigheterna vill riva dom orangeröda mejeribyggnaderna av tegel från 1930-talet och istället bygga ett vinkelformat fyravånings bostadshus mot Köpmangatan och mot Sandgatan (se vänstra bilden, markerat med mörkblått) som ska innehålla 38 bostadsrättslägenheter, huvudsakligen på 3 r.o.k. och 2 r.o.k. På översta våningen ska det finnas fem stora lägeheter på 108 kvadratmeter vardera och med stora takterasser framför varje lägenhet.
 gårdsplanen ska det finnas ett swimingpool (markerad med ljusblått).
Byggnaden med träningsgym (markerad med lila) och Folktandvården (markerad med rött) kommer att få vara kvar. Så även tills vidare den vita villan (markerad med ljusgrått) 
Visst behöver vi bostäder i Borgholms innerstad - men vad som framför allt behövs är sådana där vanligt folk har råd att bo, där ungdomar och sådana som har att leva på en vanlig pension har möjlighet att bo. Sådana som inte behöver egen swimmingpool i fastigheten eller stora takterasser.
Därför föreslår jag att man stryker swimmingpoolen och istället placerar in ytterligare en huslänga i den outnyttjade mittdelen av kvarteret och anknyter denna länga till huslängan mot Sandgatan (se högra bilden). Samt att inriktningen ska vara på hyreslägenheter, huvudsakligen "ettor" och "tvåor". Istället för 38 bostadsrätter borde vi då kunna få in minst 80 hyreslägenheter i nybygget.
Med detaljplanen som styrmedel kan kommunen påverka byggets utformning och därmed ungefär hur många och vilka som ska kunna ha möjlighet att bo där.
Detta tipsar jag om redan nu så att diskussionen kan komma igång!
Skissbilder: Per Lublin 
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar