Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 24 februari 2017

Från höst till vår!

I förra veckan kom våren till oss har vi kunnat konstatera nu i veckan. Våren definieras ha anlänt när vi haft vårväder sju dygn i streck och för att det ska räknas som vårväder krävs att dygnsmedeltemperaturen är över nollgradersstrecket. Och när detta väl har skett anses våren ha kommit redan det första av dessa sju dygn.  
Men en viktig hållhake finns. Oavsett temperatur räknas det aldrig som vår förrän tidigast den 15 februari. Så hos oss kom våren redan den 15 februari i år - precis som förra året.
I Borgholm har vi i alla fall haft vinter* i år - även om den inte varit så lång - men på norra Öland och på östra sidan av vår kommun har det inte ens varit det. Där var det höst fram till den 15 februari då hösten övergick till vår.
Snacka om klimatförändring!

*) Fotnot: För att det ska kunna räknas som vinter krävs att dygnsmedeltemperaturen har varit under nollan fem dygn i streck. Definitionerna är de av SMHI vedertagna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar