UNDER SOMMARLOVET - fram till den 21 augusti - går bloggen på sparlåga även om det kan bli några enstaka inlägg! Men sen blir det full fart igen!
Sommarhälsningar från Per Lublin (ansvarig utgivare)

Höstterminens första DIREKTSÄNDNINGAR FRÅN STADSHUSET i Borgholm blir:


SPRID GÄRNA!
Tips till dig som tycker att något visst inlägg (i breda högerspalten nedanför) är lite extra och vill sprida det vidare:
I raden med symboler under varje inlägg finns den här: Klickar du på den så kan du dela just det inlägget med alla dina facebookvänner!

söndag 26 februari 2017

Fastlagsdags

Solen skiner denna morgon. Det är fastlagssöndag - den första dagen i fastlagen - och fastlagsriset med färgade fjädrar har kommit på plats. Ska egentligen vara färgsprakande men mina är något blekta. Får väl symbolisera att man har ett ganska stillsamt fastlagsfirande nu för tiden. I varje fall här. 
Annat är det i dom katolska länderna där fastlagen - dagarna före den fyrtio dagar långa fastetiden fram till påsk - firas med karnevaler. Och även i vårt land har den tre dagar långa fastlagen en gång i tiden varit en folkfest då man skulle passa på att äta upp sig inför fastan. 
Sista dagen av fastlagen är fettisdagen, som vi ju än idag kan fira med en maffig fettisdagsbulle, fylld med mandelmassa och med vispgrädde under locket. I en tallrik varm mjölk.
Själva fastetiden inleds sedan med askonsdagen som fått sitt namn av att livet då skulle bli mer asketiskt. Förr brukade man risa varandra denna dag. Själv tänker jag nöja mig med att på onsdag dela ut Årets ris. Får fundera över vem som ska bli den värdiga vinnaren i år. Tipsa mig gärna! 
Messa på 0708 - 20 86 28 eller mejla till per.lublin@gmail.com 
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar