Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 2 mars 2022

Frågor och svar till oppositionsledaren i Gubbholms kommun

Fick nyligen äran att som en av länets lokala ”topp-politiker” - ja dom skrev faktiskt så - besvara nio frågor från tidningen Barometern. Skulle få en hel sida att breda ut mina svar på För att det skulle bli lite mer läsligt och begripligt hade jag delat av några av mina svar i små stycken.

Tyvärr hade man dock - i gårdagens nummer av tidningen - petat in en bild på mig i jätteformat som upptog halva sidan och tjotat ihop mina små textstycken till alltför långa ordmassor, sådana som få orkar läsa.

Jag hade gärna klarat mig utan bild (eller så hade det räckt med en frimärksstor porträttbild), men jag hade däremot önskat att mina svar hade gått att läsa. För det är väl ändå hur vederbörande har svarat som är det viktiga när en tidning ska ta tempen på politiker och inte hur dom ser ut?

Ölandssida i Barometern igår den 1/3

För att förhoppningsvis fler ska kunna läsa hur jag svarat på frågorna lägger jag nu här på Ölandsbloggen ut både frågorna och mina svar (som jag själv hade utformat dem) i förhoppning att det kan vara till vägledning för en och annan väljare inför höstens val:


1. Ett valår börjar. Hur är magkänslan? Farhågor? Förväntningar?


Magkänslan är bra. Många har av förståeliga skäl tröttnat på nuvarande kommunledning som pratar mer än dom agerar. Det räcker inte med allmän trevlighet, pladder och att posera framför mobilkameror. Det måste finnas ansvarstagande också och prestigen får aldrig styra framför det sunda förnuftet. Eftersom det saknas seriöst alternativ bland de ledande i stadshuset och Ölandspartiet är det enda verkliga oppositionspartiet, så borde det vara dags för oss att få ta över och leda kommunen och se till att sånt händer som behöver hända.


En farhåga som alltid finns är att alltför många i slutänden röstar likadant i kommunvalet som i riksdagsvalet och glömmer bort att det det här i kommunvalet handlar om vår närmiljö och vår kommunala service. Kommunvalet handlar varken om Åkesson, Kristersson eller Magdalena Andersson. Utan om hur mycket vett i skallen och vilka bra förslag som vi lokalpolitiker i vår kommun kan ha och hur mycket vi är beredda att lyssna på och ta hänsyn till hur kommunmedborgarna vill ha det. Och ser man till det så borde Ölandspartiet ligga bäst till, så därför är jag trots allt förväntansfull.

  

2. Vad ser du som partiets två viktigaste lokala valfrågor? 

  

Äldreomsorgen är naturligtvis extra viktig i en kommun som har en så stor andel äldre som vår. Den borde kompletteras med en form av äldreboenden med trygghet och gemenskap för pigga äldre som i huvudsak kan klara sig själva. Såväl sådana boenden som de så kallade särskilda boendena bör ligga utspridda runt om i kommunen och vara småskaliga. Nej tack till hopklumpning av de äldre på en planerad jätteanläggning på Ekbacka. Till god äldreomsorg hör även väl avlönad  omsorgspersonal så att vi slipper kommande problem med att behålla och rekrytera erforderlig personal med den kompetens som behövs.

  

En annan viktig fråga just nu är att det byggs en ny skola i Runsten för att locka fler barnfamiljer som vill bo lantligt men samtidigt ha god service nära inpå sig på hemmaplan - samt nära till Kalmar - att bosätta sig i vår kommun.


Men vi har inte spikat vårt valprogram än.


3. Runt vilken fråga blir det politisk strid om (i din kommun)?


Tror att det kan bli politisk strid om såväl äldreomsorgen i vår kommun som skolorna.


4. Det har snart passerat en mandatperiod. Vad har ni lyckats bäst med?


Tycker att vi har ställt upp ganska bra för vad vi har lovat våra väljare, satt viktiga frågor i fokus och legat på flitigt och envist med många bra förslag. 

  

5. Vad har ni inte lyckats med? 

   

Att få gehör i kommunfullmäktige för alla dessa bra förslag. Det har varit svårt att påverka när vi under denna mandatperiod har utsatts för utstuderad blockering från att vara med i nämnder och kommunstyrelse där alla ärenden bereds som ska avgöras i kommunfullmäktige.

  

6. Om du fick en några miljoner att fritt disponera, hur skulle du använda dem?

 

Fick jag frihet att disponera dem rätt skulle de gå till lönehöjningar för omsorgspersonalen som fått och får slita så hårt under tuffa förhållanden. Men det räcker inte med ”några miljoner”. Av kommunens årliga budget på närmare åttahundra miljoner är det bara cirka tvåhundra som läggs på omsorgspersonalen. Skulle vilja lägga till ytterligare femtio miljoner för att på allvar höja deras löner och göra vårdyrkena attraktiva i vår kommun.

   

7. Nämn en lokal politisk motståndare som du uppskattar?

  

Då vill jag nämna både Marwin Johansson och Torbjörn Johansson som undvikit att delta i den gruppmobbning som jag brukar utsättas för från politikerna i dom andra partierna under allmänt flabb.

  

8. Vad hoppas du på för resultat i kommunvalet? (försök få konkret svar)

  

Minst fem mandat i kommunfullmäktige så att vi i Ölandspartiet kommer i en vågmästarställning och kan få ett verkligt genomslag för vår politik.


9. Vad hade du gjort (med din fritid) om du inte satsat på politiken?


Jag skulle nog ha skrivit böcker, men det är inte för sent än.

Har du synpunkter, frågor eller funderingar? Eller vill du hänga med i Ölandspartiet?

Då kan du mejla till mig på mejladressen per.lublin@gmail.com eller messa till 0708 208628.

 

Välkommen!

Per Lublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar