Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 17 juli 2022

Första veckan i juni - lite från mitt FB: Om tre P:n - Parkeringskort, Politikerarvoden och Pingsten


1/6:

 

P-KORT FÖR DOM SOM ÄR SKRIVNA I BORGHOLMS KOMMUN 





En medborgare lämnade för över ett år sedan in ett så kallat E-förslag till kommunen om att fastboende borgholmsbor skulle kunna få ett parkeringskort att fästa innanför vindrutan för kunna få ha sina bilar parkerade på gatan längre än de 24 timmar som annars gäller.


Förslaget fick många ”gilla” på kommunens hemsida, så det kunde passera nålsögat för att få bli behandlat. Men sen tog det lång tid i den kommunala byråkratin innan det kom upp för avgörande på kommunfullmäktiges bord i förra veckan. Och då hade medborgaren som väckt det redan sedan länge hunnit flytta från kommunen.

 

Fullmäktige sade varken bu eller bä till förslaget utan ansåg det vara ”besvarat” med en massa tjänstemannasvammel om att dom som bor vid gågatan och vid torget (där det är tvåtimmarsparkering om dagarna) kan få parkera sina bilar borta vid skolan. Det var ju inte precis det som förslaget handlade om.


Detta blaha-beslut föranledde mig att i en motion som skickades in samma dag ta upp samma tråd om att 24-timmarsregeln inte ska gälla för dem som är skrivna i hela Borgholms tätort (där 24-timmarsregeln annars gäller) och som därför ska kunna få särskilda parkeringskort utfärdade för sina bilar.

  

Det är ju inte rimligt att vi som bor här i stan ska behöva flytta våra bilar varje dag och cirkla runt kvarteren varv efter varv och vänta på en ny ledig parkeringsplats när platserna är upptagna av turistfordon. Väldigt mycket onödig bilkörning och onödiga bilavgaser blir det på grund av att även vi bofasta borgholmsbor måste förhålla oss till 24-timmarsregeln.

 

Hoppas jag har lite mer att säga till om efter valet så att det blir någon vettig ordning på ett och annat.


🌼



Det är kväll, den första junikvällen.

  

Har tidigare på kvällen varit med om det sista av en lång rad digitala möten om kommunens kommande organisering och storleken på politikerarvoden för dom politiker som blir valda eller omvalda till olika poster nu i höst.

 

Men nu passar jag på att njuta av en vacker kvällshimmel. Trasten uppe i TV-antennen sjunger fantastiskt vackert med omväxlande toner, flöjtande och drillande. Hela tiden med varierande strofer. Och en annan trast svarar någonstans långt bortifrån. Det kan inte vara mycket bättre.



 

🌼



MÖTET TIDIGARE PÅ KVÄLLEN var väl knappast någon höjdare i munterhet. Det var ”Arbetsgruppen för politisk organisation och ersättningar” som ikväll skulle ha sin avslutande sittning och slutligt färdigställa sitt förslag till kommunfullmäktige. 

  

Varje parti i kommunfullmäktige har haft sin representant i gruppen, varav jag från Ölandspartiet känt mitt ansvar för att så mycket som möjligt ”hålla igen” när det gällde höjningar av politikerarvoden. På motsatta kanten har vi haft Anders Nyholm (M) som uppenbarligen sett som sin uppgift att höja alla ersättningar och politikerarvoden så mycket som möjligt, hitta på nya slags ersättningar och flera gånger kommit med förslag på rena chockhöjningar.

  

Några gånger har gruppen lyssnat och rättat sig efter mig men oftare är det denne Anders som har fått gehör för sina girighetsstinkande tankegångar. Och så var det även ikväll.

  

Gruppens S-representant och tillika ordförande (precis som i kommunfullmäktige) Eva-Lena Israelsson stod konsekvent på ”höjarsidan” och lyckades utan större svårighet manövrera in i stort sätt alla de övriga i höjareledet. Sällan är politikerna så överens som när det gäller att höja politikerarvodena.

  

Säger som Magnus Uggla:


- Illa, jag mår illa!



🌼



RENA NATTA 

  

Eftersom man har redan har ett system där samtliga olika politikerarvoden står i viss relation till arvodet för kommunstyrelses ordförande, så är dom andra politikerna väldigt angelägna om höja dennes arvode så mycket som möjligt. Och eftersom man har kopplat dennes arvode till riksdagsmännens blir det en automatisk höjning för kommunstyrelsens ordförande (och därmed även alla andra politiker i vår kommuns styrelse, nämnder m m) varje gång som riksdagsmannaarvodet höjs. Höjningarna smygs in per automatik och behöver aldrig bli föremål för någon diskussion i kommunen. Fiffigt va?

 

Men mycket vill ju ha mer, så nu enades de övriga i gruppen om att föreslå en höjning av kommunalrådets arvode från 75 procent till 80 procent av riksdagsledamöternas arvoden. En höjning som ju även skulle regna vidare ner över dem själva.

  

Utöver detta passade man bl a på att föreslå en EXTRA höjning av dom fasta arvodena för ordförandena i socialnämnden, utbildningsnämnden samt miljö- och byggnadsnämnden med 150 %. Ja, ni läste faktiskt rätt - 150 procent!

 

När har vård- och omsorgspersonal någonsin fått en så kraftig höjning. Inte ens efter ett års kamp med pandemin har det blivit mycket mer än lite smådusörer, klappar på axeln och beröm.

  

När det sedan skulle föreslås ett helt nytt årsarvode till de båda viceordförande i kommunfullmäktige så kunde jag inte låta bli att fråga ordföranden om denna generositet med kommuninvånarnas pengar mot viceordförandena verkligen var rimlig och fick då till svar:

 

- Man kanske vill ge dom lite kreddit för det arbete som dom lägger ner.

 

Är det isåfall viktigare att belöna politiker än det är att belöna anställda inom hemtjänsten och på kommunens boenden för all deras slit med fara för egna liv och hälsa? Så blev får min följdfråga, men den fick inget svar.

 

Inget svar är också ett svar. Politikerna ska tydligen prioriteras i första rummet.

  

Rena natta, tycker jag.






🌼


GIRIGHETENS ANSIKTE

  

I instruktionerna för ”Arbetsgruppen för politisk organisation och ersättningar” står angiven en punkt att arbetsgruppen ”inte ska aleniera invånarna i kommunen”, d v s att den inte ska reta upp dem.


Därför kan man ju undra varför ett parti låtit sig representeras i denna grupp av just Anders Nyholm, vars hantering av kommunala medel för inte alltför länge sedan nog kan ha retat gallfeber på en och annan. Nyholm var då chef för dom båda ölandskommunernas gemensamma näringslivslivskontor och gick då under benämningen ”Mr Doolittle”, eftersom han gjorde minsta möjliga då en massa andra människor anställts för att göra jobbet.

   

Sedan han ertappats med att på de öländska skattebetalarnas bekostnad resa runt mellan olika vingårdar i Europa och Ölandsbladet presenterat en maffig samling diskutabla reseräkningar som han lämnat in till kommunen, däribland en på tre (3) kronor för en parkeringsavgift i Kalmar (men de flesta förstås på avsevärt högre belopp), så avvecklades näringslivskontoret och hans anställning upphörde, varvid han kunde utveckla en flott fallskärm under de sista åren fram till pension, eftersom han enligt egen utsago ”inte bett om att få sluta”. Och hade därmed uppvisat en förmåga att vara om sig och kring sig i såväl stort som i smått.

 

- Det är tveksamt om någon person på Öland någonsin har haft så bra betalt för att göra så lite som Anders Nyholm! Och detta på dom öländska skattebetalarnas bekostnad!

 

Så kunde jag skriva på min blogg i juni för åtta år sedan när han hade utvecklat sin fallskärm. Lite elakt men förmodligen fortfarande sant.

  

Döm om min förvåning när moderaterna sedan har lanserat honom till en position i politiken, där han nu är andre vice ordförande i kommunfullmäktige, förutom att han då naturligtvis också är vanlig kommunfullmäktigeledamot.

  

När Arbetsgruppen för politisk organisation och ersättningar, där ju Anders som sagt ingår, alldeles på sluttampen igår beslutade sig för att föreslå en höjning av kommunfullmäktigeledamöternas sammanträdesersättning med tjugo  procent, så tog Anders som en extra punkt upp att den höjda ersättningen på sexhundra kronor per sammanträde skulle göras indexreglerad och därmed höjas per automatik varje år. Och lyckades också få igenom det. Det kan kanske bli några tior extra per månad nästa år, stort Anders!

 

Girigheten har fått ett ansikte!




2/6:


ROLIGT OCH NYTT FRÅN IGÅR

    

Men jag ska ju inte bara gnälla, det hände också något positivt i Borgholm i går. Vi har fått tillbaka  Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och Arbetsförmedlingen till Borgholm. Åtminstone i form av ett gemensamt statligt servicekontor som invigdes i Stadshuset igår. 


Att vi ska få tillbaka denna statliga verksamhet till Borgholm och att folk som behöver besöka dessa myndigheter ska slippa åka in till Kalmar är något som jag i olika sammanhang har tjatat om i många år.

 

I vårt valmanifest inför förra valet (2018) hade vi en punkt som vi skulle verka för som handlade om:


Återförande av försäkringskassa, skattekontor och en arbetsförmedling värd namnet till Borgholm

 

Men en arbetsförmedling VÄRD NAMNET är mer än bara ett servicekontor utan det behövs också anställda kompetenta arbetsförmedlare på plats.

  

Hur som helst - kul med ett steg i rätt riktning!



4/6:


Glad Pingst i grannskapet i morse.


🌼


Vid Badhusgatan under morgonpromenaden:

Blommande kastanj och kaprifol:


 



🌼

 

Vid Slottsgatan under morgonpromenaden:

Kastanj, syrener och sovande knuttars HD-hojar.





🌼



Vid Kungsgatan under morgonpromenaden:

Praktfulla kastanjblommor




🌼



Akvileja vid en stenmur:





5/6:

 

Det riktigt KÄNNS som Pingst i år. En lördag och TVÅ helgdagar i följd i år. Så ska det vara. Tycker jag.

     

Och då gör det inget att pingsten är så sen i år att pingstliljorna verkar vara överblommade. Så bilden har jag lånat från Wikipedia.

 


 
Plockat ur mina gömmor med en försenad förhoppning att ni fick en glad pingst!
 
Per Lublin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar