Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 23 juni 2010

... och gymnastikhallarna vid skolorna i Böda och Södvik har nu öppnats igen!


Vid nyår stängdes gymnastikhallarna vid Södviksskolan och Böda skola och fick sedan inte längre användas av föreningslivet. Sedan jag - först i början av februari - fick reda på att gymnastikhallen i Böda hade stängts, så skrev jag den 9 februari jag ett inlägg med rubriken Barn och ungdomar i Böda illa behandlade av kommunen
, där jag berättade om hur barnen inte längre fick spela innebandy där - trots att beslutet om skolans nedläggning hade underkänts efter överklagning - och slutade med en uppmaning till kultur- och fritidsnämnden att se till att gymnastiksalen i Böda får vara tillgänglig för ungdomarna på deras fritid.

Då inget hände och jag fick reda på att motsvarande hade hänt även i Södvik, så skrev jag och lämnade in följande motion:

MOTION
till kommunfullmäktige i Borgholms kommun angående gymnastikhallarna vid Böda och Södviks skolor.

Som tydligen har undgått höga vederbörande har Kammarrätten inte givit prövningstillstånd till deras försök att överklaga den länsrättsdom som undanröjde kommunfullmäktiges beslut för ett år sedan om omorganisation av skolväsendet på norra Öland. Det betyder att det inte finns något beslut att lägga ner skolorna i Södvik och Böda. Likväl står dom stängda. Än märkligare är att gymnastikhallarna står stängda trots att dom har en funktion att fylla för fritidsverksamhet och föreningsliv.

Detta senare har skett utan att kultur- och fritidsnämnden har tillfrågats.
Gymnastikhallen i Böda är försedd med kök som kan användas i samband med olika sammankomster, t.ex. hyrdes den av nybildade Kommunens Bästa 1976 i samband med ett stort möte när gymnastikhallen i Böda var alldeles ny. Gymnastikhallen i Böda blev en ersättning för den förfallna och sedermera rivna Bygdegården. Den outgrundliga stängningen av gymnastikhallen i Böda har varit olycklig bl.a. för ungdomar i Böda som spelat innebandy där.

Gymnastikhallen i Södvik har bl.a. använts av sqvare-dansare på kvällarna.

Det finns ingen anledning att dessa gymnastikhallar inte ska kunna hyras ut till olika ändamål även framledes.

Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar
att gymnastikhallarna i Böda och Södvik ska hållas öppna för uthyrning och olika verksamheter på samma sätt som tidigare.
I ett blogginlägg den 22 februari (med rubriken Se till att dom stängda gymnastikhallarna öppnas omedelbart!) så berättade jag om motionen och skrev i slutet:

Nu behöver faktiskt inte höga vederbörande vänta på att motionen ska avgöras i kommunfullmäktige innan de får ändan ur vagnen.

Det sista brydde dom sig väl inte om, för dom hade inte tänkt sig annat än att motionen skulle avslås. Avslag var också det som kultur- och fritidsnämnden föreslog, när nämnden fick tillfälle att yttra sig över motionen. Av dom politiska partierna så föreslog under remissrundan moderaterna och centern avslag, medan socialdemokraterna och folkpartiet föreslog bifall. När så kommunstyrelsen skulle ta ställning, så föreslog den med knapp majoritet (röstsiffrorna 6 - 5) att kommunfullmäktige skulle avslå motionen. Nu hade även en kristdemokrat anslutit sig till (s) och (fp) i kommunstyrelsen. Och nu när slutligen saken skulle avgöras vid kommunfullmäktiges sammanträde den 14 juni, så vann min motion bifall med röstsiffrorna 21 - 14!

Inte bara socialdemokrater, folkpartister och kristdemokrater var nu för ölandspartimotionen utan även miljöpartisterna, vänsterpartisterna och ett några våghalsiga centerpartister. Kvar stod nejsägarna Lisbeth Lennartsson och Eddie Forsman med långa näsor!

Således ska nu gymnastikhallarna vid Södvikskolan och Böda skola vara öppna att användas av föreningsliv och andra som precis tidigare! Bra! Synd bara att det behövde ta så lång tid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar