torsdag 10 november 2016

Mårtens afton utan gås

Nu är jag visserligen ingen skåning - långt därifrån - men har ändå visst sinne för finesserna i den skånska mattraditionerna, gåsamiddagen vid Mårten, ålagillena och snapsarna - dock kanske inte så mycket för den alltför sockrade stora spettekakan. Fet mat är bra mat, medan man däremot kan vara utan sötsliskerier! 
Med tanke på det begränsade ålbeståndet är dock ålagillen sådant som man numera får nöja sig med att minnas. Medan gåsen däremot på intet sätt är utrotningshotad och borde kunna finnas på var mans bord såväl Mårtens afton som självaste Mårtensdagen. Men var får man tag i gås om man bor i Borgholm?
På den enorma ICA Supermarket fanns hur mycket mat som helst av alla de slag men definitivt inte gås, varken fryst eller färsk. Inte ens anka. Varför erbjuder en så stor matvarubutik inte möjligheten att ens beställa gås till gåsätandets stora högtid?  
Lika illa var det naturligtvis på Netto, men där hade man visst haft anka som särskilt erbjudande i förra veckan, men det var då det.
Nu fanns visserligen möjligheten att ikväll till en kostnad av 695 kronor per kuvert äta gåsamiddag på Hotell Borgholm, men det har man som vanlig pensionär definitivt inte råd med, allra minst när det är en vecka kvar till pensionen. Inga andra matställen i hela kommunen har haft gås i någon form på sin meny ikväll på Mårtens afton och har det inte heller imorgon. Jo möjligen smörgås.
Så i mitt fall har Mårtens afton nu fått avslutas med grillad kyckling i varm påse från ICA och inget annat.
Och morgondagen ser tyvärr lika illa ut för min del: Mårten Gås utan gås! 
Om Öland ska kunna leva upp till att bli Matlandet Öland - och det hoppas jag verkligen att Öland kan för det skulle betyda mycket för vår besöksnäring - så måste vi kunna bättra på matutbudet och kunna erbjuda passande specialiteter vid olika tidpunkter. Det räcker inte med att alltid ha kroppkakor och lufsa. Eller grillad kyckling i tid och otid.  
Det finns faktiskt en gåsras som heter Ölandsgås. Vore kanske något att spinna vidare på? 
Ölandsgås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar