Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 8 december 2018

Viktigt att behålla våra kommunmedborgares rätt att väcka medborgarförslag!

På måndag är det meningen att kommunfullmäktige i Borgholm ska besluta om ändring i sitt reglemente och avskaffa kommunmedborgarnas nuvarande rätt att väcka medborgarförslag. 
Sedan ska kommunmedborgarna inte längre kunna skriva direkt till kommunfullmäktige och få sina förslag behandlade utan eventuella förslag ska istället skickas på elektronisk väg – som så kallade e-förslag – och först efter ett antal elektroniska godkännanden få behandlas. I varje fall inte om reglementet ändras enligt kommunledningens förslag. 
Detta vore synnerligen olyckligt och skulle ytterligare minska medborgarnas möjligheter till inflytande i kommunen. Samt ställa de medborgare utanför som inte är så väl bevandrade i datorernas värld. 
Medborgarförslagen utgör faktiskt uppfriskande inslag i kommunfullmäktige och några av dom vassaste förslagen i Borgholms kommunfullmäktige har inte varit motioner från politiker utan just medborgarförslag. 
OK för att modernisera med så kallade e-förslag – för dom som vill använda sig av ”facebook-teknik” och samla en massa ”gillaklickningar” – men ta inte bort möjligheten att som nu väcka medborgarförslag på hittillsvarande sätt! Denna möjlighet måste få finnas kvar! 
Plats för kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR! 

2 kommentarer:

  1. Vilken dj-vla korkskalle har kommit på detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är intre§sant, så jag ska försöka få ett svar på kommunfullmäktigemötet imorgon. Så passa gärna på att lyssna.

      Några heta stalltips är

      1) kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Israelsson som flera gånger i den så kallade "demokratiberedningen", där hon även skulle vara ordförande, har givit uttryck för att hon tyckte att det här med medborgarförslag var jobbigt och borde begränsas

      2) Marcel van Luijn som var med i samma beredning och inte visade sig det minsta intresserad av utökad demokrati utan snarare tvärtom, och/eller hans parhäst

      Sofie Loirendal, som var med i samma beredning och inte heller ville ha något
      utökat medborgarinflytande.

      Dom två sistnämnda styrde i praktiken hela bedeningen som havererade i rent kaos och fiasko och.utan annat resultat än att föreslå att medborgarförslagen skulle avskaffas och ersättas med e-förslag.
      Trots att beredningen hade tillsatts i syftet att finna sött att fördjupa demokratin och ÖKA medborgarinflytande!!!

      Radera