Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 31 oktober 2019

Allhelgonaafton, Allhelgonadagen, Alla helgons dag och Alla själars dag


 
Ja vad är vad av dessa dagar? Som i år dessutom råkar komma alla på rad. Ska försöka reda ut begreppen.
Vi börjar med den ursprungliga helgdagen som var Allhelgonadagen som alltid inföll den 1 november och firades till minne av de många helgon som saknade egen dag i almanackan.
Som förr var brukligt vid kyrkans heliga dagar, så skulle det vara andäktigt och stillsamt på själva helgdagen medan det kvällen innan - aftonen - kunde gå mera livat till med diverse upptåg. 
Så där kommer Allhelgonaafton in. Som senare i Amerika har lyckats urarta till ”Halloween” där ”helgonen” som skulle firas har förvandlats till hemska skräckfigurer.Och under senare år också fått genomslag i vårt land. Hallo ween (hallovin) betyder för övrigt alla helgons kväll på amerikanska.
Eftersom svenska myndigheter många gånger haft för ovana att pilla på våra helgdagar så drabbades Allhelgonadagen på 1950-talet av samma öde som Midsommardagen och blev flyttad till en lördag och fick dessutom ändrat namn till Alla helgons dag. Som nu alltid blev den lördag som inföll i perioden 31/10 - 6/11.
Men just begreppet Allhelgonadagen fick leva vidare som egen dag i almanackan för den 1 november.   
Samtidigt spred sig efter mitten av 1900-talet seden att tända ljus på kyrkogårdarna för sina hädangångna nära och kära 
Men alla dessa hädangångna hade ju inte dött martyrdöden eller blivit helgonförklarade på annat sätt, så därför fick även de en egen dag, nämligen dagen efter Alla helgons dag - en söndag som kom att kallas Alla själars dag. 
Men nu denna torsdag är det alltså Allhelgonafton, som är dagen före Allhelgonsdagen (som alltid är den 1 november). På lördag är det  Alla helgons dag (som är helgdag) och på söndag Alla själars dag.
Börjar det klarna? Isåfall får du gärna gå in på ”fejan” och klicka gilla 😊 
Kommentarer 
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar