Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 10 september 2020

Halvtid i mandatperioden


🎼 - Staffan var en sossedräng
- vi tackom nu så gärna ...
Idag torsdag den 10 september är det halvtid, exakt mitt mellan valdagen 9/9 2018 och nästa valdag den 11/9 2022. Nu är det dags för en ordentlig titt i backspegeln samt att lyfta blickarna framåt mot den förändring som måste ske när kommunmedborgarna får säga sitt om två år.   

Tittar vi bakåt ser vi ett stort politiskt svek mot en stor del av väljarna och vi ser ett par förlorade år. De som vid valet 2018 röstade på centerpartiet som lovade sina väljare en ny kommunledning måste ha känt sig bittert lurade när centerpartiet - istället för att avsätta sossestyret som de hade lovat - valde att bli sossarnas stödparti. Och många sossar blev också besvikna på den efter valet överraskande alliansen mellan Ilko Corkovic (s) och Staffan Larsson (c) - även kallad "Staffan Sossedräng" - för vilka de prestigefyllda posterna var viktigare än avgivna vallöften och politikens innehåll. 

Sen kom 2019 som i mångt och mycket blev ett bortkastat år för kommunens utveckling på grund av den fullkomligt onödiga nya folkomröstningen om kommunsammanslagning, onödig eftersom ölänningarna bara nio år tidigare redan hade sagt sitt och att det folkomröstningsresultatet borde ha respekterats. Nu sade ölänningarna bara ännu tydligare ifrån att man inte vill ha någon sammanslagning.

Förra året präglades också av kommunledningens kuppartade svek mot föräldrarna beträffade Åkerboskolan, vilket följdes av den olycksaliga skolbranden, strulet kring försäkringen och kommunens taffliga agerande när det gäller skolskjutsarna som ju kom att försämras för väldigt många elever.

Så i början av vårt nu förlorade år 2020 kom Coronan och avslöjade en häpnadsväckande aningslöshet hos vissa politiker samt tydliggjorde stora brister hos såväl kommunens hemtjänst som äldreomsorgen på särskilda boenden och en naivitet när det gäller framtidens äldreboenden. 

Kommunalrådet samlar billiga poäng genom att prioritera lek och sport framför en god äldreomsorg för en alltmer åldrande befolkning, där stora satsningar på omsorgspersonalen (och inte bara någon enstaka lunch) borde vara A och O. Det lär bli stora problem både med att behålla nuvarande duktiga personal och att kunna nyanställa utbildad personal om vår omsorgspersonal även i fortsättningen ska vara lågavlönad, ha dåliga arbetsförhållanden och vara underbemannad. 

Ölandspartiet - som blivit ställt vid sidan under dom här åren - får nu visa vägen framåt och har två år på sig att växa sig riktigt starkt fram till nästa val för att därefter kunna hålla i det kommunal rodret. Vilket verkligen behövs för medborgarnas bästa och en god framtid i vår kommun.

Teckning: Per Lublin
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar