Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 29 mars 2021

Klantarslen i kommunens ledning

Tyvärr finns det gott om klantarslen i kommunens ledning. Inte bara bland politikerna utan även på högsta tjänstemannanivå. 
Tror ni att det finns något parti - förutom Ölandspartiet - som vågar knysta om lämpligheten av räfst och rättarting när dessa klantarslen har ställt det? Nej det gör det faktiskt inte. Dessvärre. 
Lyssnade i efterhand på kommunstyrelsemötet i tisdags, där man som första punkt efter kaffepausen pratade om schabblet där kommunens företrädare gjort precis som man inte ska när man avtalat fram en tjugoårig hyra för sitt tilltänkta äldreboendekomplex på Ekbacka. Ett äldreboende av typ jättestor interneringsanstalt, där det är tänkt att alla sköra äldre i huvuddelen av kommunen så småningom ska kunna hamna. Ett äldreboende som är otidsenligt redan innan ens spaden hunnit komma i backen, eftersom coronan kom emellan och lärde alla sansade människor att det p g a av smittrisken vid framtida pandemier är bättre att satsa på fler, mindre och utspridda enheter än koncentration till ett och samma byggnadskomplex. 
Men nu ska det handla om klanteriet som diskuterades vid det senaste kommunstyrelse med anledning av att byggföretaget begärde en saftig höjning av den tjugoåriga hyran. 
Upphandlarna - kommunen - hade alltså gjort det klassiska misstaget vid all upphandling, man hade inte talat om i förväg vad man egentligen ville ha. 
Det stod ingenting skrivet i handlingarna om vad som skulle ingå i hyran om t ex sopsug, kyld luft och många andra saker som sprinklersanläggning och takliftar, som man efter att avtalet hade undertecknats plötsligt ansåg nödvändigt att byggföretaget skulle montera in i jättekomplexet. 
Följden av detta gör att att hyresväden - byggentreprenören - konkurrensfritt kan begära att den redan höga årshyran på 10 miljoner höjs till 11 miljoner 336 tusen kronor. På tjugo år skulle höjningen totalt att landa på minst 26 miljoner kronor räknat i nuvarande penningvärde.
Ansvaret för denna klassiska blunder vilar i detta fall bl a på en kommunal tjänsteman som vi betalar en månadslön på närmare åttiotusen kronor och en politisk styrgrupp bestående av Ilko Corkovic (S), Staffan Larsson (C), Carl Malgerud (M), Lars Ljung (S), Ulrika Lindh (C) och Eddie Forsman (M). 
Kommunstyrelsen tyckte förstås att detta var tråkigt och alla var dom överens om att utan prut godkänna den begärda hyreshöjningen. Ingen (!) i kommunstyrelsen  yttrade ett knyst om möjligheten att närmare fundera på ansvarsfrågan  och att kommunen kanske borde kräva de ansvariga på någon form av skadestånd.
Klicka HÄR så kommer ni direkt till detta ärende och kan höra själva!

Kommentarer

Vill du se mina senaste inlägg, klicka R 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar