Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 2 december 2021

Ledarartikel i dagens nummer av Ölandsbladet om vandaliseringar:


DET TOTALT MENINGSLÖSA SABBET BARA ÖKAR

Det vackra julpyntet i Färjestaden och Mörbylånga gladde. I ett par timmar. Sedan var det förstört.

Det är nästan svårt att veta hur man ska känna inför sådan fakta. Ska man vara förbannad? Ska man känna uppgivenhet?

Det är våra skattepengar som förstörs. Att skapa julbockar av enris, tillverka vagnar av virke, köpa rejäla lampor som står emot vinterväder, och inte minst arbetsinsatsen - sådant kostar pengar.

Väl investerade pengar, om du frågar mig. Borgholm i juletid är till exempel en fantastiskt mysig stad, ser det varje dag när jag går till bussen efter jobbet. Arbetet med att lyfta staden i vintermörkret är ett samarbete mellan kommunen och Cityföreningen. Mycket av mysigheten sitter i det som gjorts i form av ljusslingor och konstverk (ja, jag kallar faktiskt jul-skapelserna det).

Det är nog inte oväsentligt när människor från Vetlanda, Tingsryd och Kristianopel väljer att julhandla eller bara göra en helgutflykt, sådant som ger inkomster och arbetstillfällen tillbaka på ön.

Men framför allt ger belysningen och julpyntningen stämning och trygghet för kommunens egna invånare.

I många år låg Borgholms kommun långt före Mörbylånga kommun när det gällde julsmyckning. Så är det fortfarande, men på senare år har även den södra kommunen blivit betydligt bättre på att skapa julstämning.

På mindre än ett dygn förstördes emellertid först juldekorationerna i Färjestaden och sedan strax efter i Mörbylånga, eller om det nu möjligtvis var tvärt om. Visst går det att se något slags tecken av geocashing i form av julförstörelse, att dra från det ena stället till det andra.

Vet inte vad som är värst - att en och samma personer drar från ort till ort och inom någon timme slår sönder allt, eller att det finns idioter på båda orterna som gör exakt samma sak?

Statistiken från BRÅ är trist läsning. Omkring 234 000 skadegörelsebrott polisanmäldes i Sverige 2020, en ökning med 14 procent jämfört med året innan. Jämfört med 2011 hade antalet anmälda skadegörelsebrott ökat med 39 procent.

Av de anmälda skadegörelsebrotten 2020 så avskrevs 89 procent direkt. Bara två procent av brotten klarades upp. Ändå har siffrorna marginellt blivit bättre än 2020, vilket tros bero på att polisen under pandemiåret haft större resurser att lägga på skadegörelsebrotten.

Vem eller vilka som förstörde julpyntet på Öland kommer förmodligen aldrig att klaras upp. Så grattis ni som ville jävlas och få uppmärksamhet utan att bli upptäckta. Hoppas att ni känner er lyckade!

Peter Boström

1 kommentar:

  1. Bra skrivet Peter!!!
    Tänker ta upp det här med kameraövervakning igen innan det hinner bli ännu mer skit.

    SvaraRadera