Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 6 september 2014

    
Oppositionsledaren:

Det avgörande valet!


Nu för tiden är nog dom allra flesta klara över att vi har tre olika val samtidigt. Just det: Tre OLIKA!

Förr röstade man nog likadant i alla tre. På samma parti. Och tittade inte så noga på vilka namn som stod på valsedeln.
  
Idag gör man annorlunda. Man behöver inte rösta på samma parti i kommunvalet som man röstar på i riksdagsvalet. Man tänker till. Man funderar även på VEM man röstar på. Man inser ju att det är ingen idé att rösta på samma person för en plats i kommunstyrelsen som man röstar på som Sveriges statsminister.
  
Riksdagsvalet är naturligtvis viktigt. Det avgör vilka som ska få bilda Sveriges regering och vem som ska vara statsminister. Det avgör vilka lagar som vi ska ha att rätta oss efter. I vart fall kan det bli några nya utöver de femtioelva tusen som redan finns. Riksdagsvalet påverkar våra rättigheter och skyldigheter gentemot staten, invandringspolitiken, vår försvarspolitik och våra pensioner. För att nämna några saker.
  
Landstingsvalet påverkar hur sjukvården i länet ska vara uppbyggd, hur mycket service som ska ges vid våra vårdcentraler och om det ska finnas tillgång till ambulanshelikopter hos oss eller inte.
   
Men det som har störst betydelse för oss där vi bor är faktiskt kommunvalet. Oavsett vem som regerar i Stockholm är det viktigt om man är småbarnsförälder att det finns bra fungerande förskola på orten där man bor, att där även kommer finnas skola när barnen växer upp. Och när man är gammal är det mer än viktigt att det finns en äldreomsorg som fungerar bra och att man - om man så önskar och oavsett egen ekonomi - kan flytta in på ett boende i en miljö där man kan känna att livet har en guldkant.
  
Det är kommunvalet som avgör hur det kommer att se ut i Ditt grannskap, vilka naturvärden som kommer att finnas kvar och vilken service som kan finnas på orten. 
  
Det är kommunvalet som avgör om Du ska ha något att säga till om när valet är över!

Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!

Vill Du läsa fler av mina Oppositionsledare, klicka här!

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar