Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 29 augusti 2017

Missa inte att som medborgare få tycka till om Översiktsplanen!

Just nu och och fram till och med lördag finns ett förslag till Översiktsplan Borgholm - Köpingsvik under utställning, bl a på biblioteket. Du hittar det också på denna länk: 
Synpunkter från allmänheten på denna omfattande plan eller delar av den kan lämnas in på stadshuset fram t o m den 3 september. I praktiken t o m måndag eftersom stadshuset är stängt den dagen som ju är söndag. Lämpligast är kanske ändå att den som vill mejlar in sina synpunkter. Till sbn@borgholm.se  "Sbn" står för samhällsbyggnadsnämnden.
När man studerar planförslaget finns det mycket att fundera över. T. ex:
·     Förslaget att bygga bostäder (i praktiken fritidshus) på vissa delar av åkermarken mellan Borgholm och Kolstad, något som lantbrukare Örjan Pettersson på Solbacka tar upp i en läsvärd insändare i Ölandsbladet idag med rubrik ”I Borgholms kommun har demokrati ett bäst-före-datum” – en omdiskuterad fråga som man efter dom omfattande protesterna för ett antal år sedan tycker borde vara död och begraven. Nu gäller ett par stora stycken av åkermarken, angränsande mot Karlshöjd och Nydalaområdet, en tilltänkt tomtbebyggelse som isåfall lär bli dominant och väl synlig från Kolstadhållet.
·     Bostäder/fritidshus väster om alvaret på Köpingsklint (mot Borgholmshållet), som kan bli iögonfallande från domarringarna på klinten och påverka upplevelsen av denna historiska plats.
·     Planerna vid Borgehage by – förmodligen bara fritidshus – och vad det finns för samhälleligt behov av det? Respektive hur påverkar det miljön?
·     Ett helt ny stadsdel där norra industriområdet ligger idag (mellan Ängsgatan och Resedan och Veterinärkliniken) där bostadsbebyggelse kan kombineras med arbetsplatser kan man tycka låter intressant. 
·     Likaså att området norr om Sandgatan och norr om järnvägsstationstationsbyggnaden från 1906 kan utnyttjas bättre och bli en utökning av innerstaden. Med ett par rader fyrkantiga bostadskvarter och förlängning av Köpmangatan, Trädgårdsgatan, Östra Kyrkogatan, Hantverkaregatan och Slottsgatan norrut. Måste på sikt vara bättre än bara camping, bussuppställning och ”konkad”restaurang.
·     Kan också tycka att mer bostäder skulle kunna byggas vid Storgatans övre del t ex där Liljas och diverse annat nu ligger och där Hemköp tidigare var.
·     Yttre hamnen? Är det verkligen så smart det som föreslås med tanke på stigande havsnivåer och utsatt läge? Varför inte hellre utökat parkområde bortsett från Gamla silon, begravningsplatsen, kajresaturang och kvarvarande hamnändamål.
·     Anläggande av skydd för innerstaden mot stigande havsnivåer inte bör skjutas alltför långt mot framtiden. Trettonhelgens översvämning vid hamnområdet och Mejeriviken kan ju ses som en varning. 
·     Busstrafiken bör återgå till tidigare (eller liknande) sträckningar så kollektivresenärer får nära till torg, apotek och bibliotek samt även hållplats vid Hälsocentralen.
·     Framför allt behövs just nu ett djärvt snabbstopp för pågående utveckling av Triangeln, varvid kommunen löser in området och ser till att där blir hyresbostäder istället för tilltänkt köp- och handelscentrum. Markarbetet är ju redan påbörjat.
Som medborgare kan du ju också ha många andra funderingar och synpunkter i sammanhanget. Det är bara att skriva ner. Glöm inte att det ska mailas in senast på söndag eller lämnas in i stadshusets reception på måndag. Det är i detta skede som Översiktsplanen fortfarande kan gå att påverka. Senare i processens gång kan det bli mycket svårare! 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar