Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 24 augusti 2017

Restaurangsnusket

Det handlar "bara" om våra sommarrestauranger, tack och lov! D v s dom restauranger som öppnar i början av juni och slår igen i slutet av augusti och som vanligen drivs av personer bosatta på fastlandet och inte betalar ett öre i skatt till vår kommun.
Gång efter annan struntar dom i hygienen, håller för höga temperaturer i frys och kyl, så att matvarorna blir dåliga, samt serverar mat som kan riskera matgästernas hälsa. 
Vi som eventuellt kan känna till vilka dessa restauranger är kan ju välja att inte alls gå dit. Vi kan ju istället äta på matställen som vi vet ägs och drivs av fastboende i kommunen, som har öppet en större del av året och som vi känner att vi kan lita på.
Men besökande turister vet ju inte vart dom ska gå och äta och kan lätt hamna fel. När dom sedan blir sjuka av maten skapas dåliga rubriker för Öland och för vår besöksnäring. Här borde den hälsoskyddande kommunala myndigheten i Borgholms kommun ta i med hårdhandskarna istället för att till ingen nytta ägna sig åt petitesser med tumstock och linjal som den alltför ofta gör.
I Borgholm finns ett par restauranger som jag tycker att man bör passa sig för. La Casa och Öland Kök & Bar, båda belägna vid nedre delen av Storgatan. Om den ena hette det enligt sammanfattningen från besiktningsprotokoll i Ölandsbladets artikel i lördags (där restaurangerna namn inte namngavs) "återkommande avvikelser på kyltemperaturer på livsmedel, beslut om föreläggande". Om den andra kunde man läsa "ingrodd smuts på golv och väggar. Akut rengöringsbehov i form av köttslamsor på golvet och i köttkyl. Temperaturen på kebabkött var, innan tillagning, 20 grader". 
Smaklig måltid!*
                                     
*) Fotnot: Om jag får uttrycka mig lite ironiskt!
Kommentarer 

2 kommentarer:

  1. Är inte Öland Kök och Bar åretruntöppet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Öland Kök & Bar ligger på nedre delen av Storgatan (snett emot Ebbas) och är bara öppet på sommaren (ska INTE förväxlas med åretruntöppna BORGHOLM KÖK & BAR på torget intill kyrkan!).
      Fånigt att en sommargök ska få dyka upp med ett så snarlikt namn!

      Radera