Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 26 maj 2019

Tankar för dagen

Tankar för dagen en sådan här dag. 
Och då tänker jag förstås på valdagen och närmare bestämt på folkomröstningen. Som är folkomröstning nummer två där kommunmedborgarna i Borgholms och Möbylånga kommuner ska få ta ställning till om det ska fortsätta att vara två kommuner på Öland eller om kommunerna ska slås ihop.
Folkomröstning nummer ett utföll ju inte som makthavarna hade tänkt sig, så därför får nu ölänningarna rösta en gång till. Om samma sak! 
Öland har blivit som ett slags Mini-Turkiet där folket får rösta tills utfallet blir som makthavarna vill att det ska bli. 
Det värsta är att makthavarna inte vill tala om hur det ska bli om kommunerna slås samman. Dom har inte svar på några frågor utan förväntar sig att folk är beredda att köpa grisen i säcken. Annars väntar väl ännu en folkomröstning om samma sak. 
Själv tycker jag att detta förfaringssätt är en skymf mot medborgarna i båda kommunerna. 
En erfaren och med åren allt klokare man, kulturpristagaren Anders Marell, säger till tidningen Barometern att han tänker rösta nej. Ölänningarna måste lära sig att samarbeta innan de kan gå samman, anser han. 
- Kan man inte samarbeta som två kommuner, då ska man inte slå ihop sig, säger Anders Marell.
Kloka ord, som väl ingen förnuftig person kan säga emot.
Klipp från Barometern i fredags
Värre har torghandlare Pelle Hermansson i Borgholm råkat ut när han gruvligt felciterats i Ölandsbladet i samband med att ett stort antal personer tillfrågats om hur de tänkt rösta. Pelle hade förklarat att han var ölänning och att Öland var Öland men att han ville ha två kommuner på Öland, något som tidningen förvrängt till att han såg fördelar med att bara ha en kommun på Öland. 
Gruvligt felciterad
Och vem vill egentligen ha en öländsk storkommun utan att innan ha fått veta hur den är tänkt att fungera. Inte jag i alla fall och ingen annan heller med minsta eget lilla omdöme.  
Att Ölandsbladet - liksom den politiska makteliten - tagit ställning för att slå ihop kommunerna har nog sina särskilda skäl. För tidningen blir det förstås enklare att bara ha en kommun att bevaka. För makteliten handlar det om att få chans till nya toppjobb med högre status och högre arvoden. 
----------------------------------------
För den som redan förtidsröstat för en sammanslagning men som nu blivit alltmer tveksam finns det chans att ångra sig, det är bara att gå till vallokalen, där man kan få rösta en gång till innan vallokalerna stänger kl 21 (prick) ikväll. Kuvertet med förtidsrösten - som redan nu finns i en låda i vallokalen - kommer då att plockas bort utan att öppnas. 
 ----------------------------------------
Ölänningar är vi allihop. Oavsett antal kommuner. Men två känns tryggast. Då väntar oss nog inga obehagliga överraskningar.
Hälsningar 
Per L
Klicka HÄR, dela gärna och sprid vidare på Facebook! 
                                                                     
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR


1 kommentar: