Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 5 januari 2020

Staffansvisan

Staffansvisan i en färsk lokalt anpassad variant lämplig att sjunga under trettonhelgen. På den klassiska melodin med anor från medeltiden: 

Staffan var en sossedräng
Vi tackom ej så gärna
Had’ inte alla fålar hemm’
fast han var centerns stjärna
  
Ingen dager synes än
Stjärnorna på himmelen de blänka
     
   
Minsta fålen Sovjetgrå
Vi tackom ej så gärna
Hon rider Staffan själv uppå
Allt för den röda stjärna
  
Ingen dager synes än
Stjärnorna på himmelen de blänka
   
   
Snart är mörka natten slut
Vi tackom nu så gärna
Gubben Ilko kastas ut
Allt för den ljusa stjärna
   
Mycket bättre blir det sen
Stjärnorna på himmelen de blänka

En tilltänkt inspelning med Borgholms Enmanskör som skulle släppas till helgen har fått ställas in tills vidare p g a att kören blivit hes.

Teckning: Per Lublin

 Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R
                           

1 kommentar:

  1. Får man tro lokalreklambladen så får vi se upp för både husfolket och deras drängar nu, när de efter regelbundna middagar på Ekerum plötsligt och lustigt har utvecklat ett historiskt intresse och vill ha ett öländskt museum.

    Det verkar som de på fullt allvar tänker låta vårt öländska kulturarv samlas som dragplåster åt en privat turismanläggning, en som dessutom är antitesen till kulturarvsvård och inte har något med historia att göra. Som att t ex Eketorp, Slottsruinen och Ölands Museum/Himmelsberga inte existerar, eller som att det inte vore bäst att bygga ett ev nytt museum i någon av tätorterna eller vid något av alla historiska besöksmål.

    Om man ändå ska tömma Historiska Museet och Länsmuseet på öländska föremål för att dela ut dem till hugade nasare som vill ha något att locka folk till sina anläggningar med så skall föremålen väl inte bara gå till ETT företag. Ska det inte vara litet guldhalskragar på Ölands Djurpark och några brakteater på ICA i Borgholm också? Vrakdelarna från Mars kanske lämpligast ställs ut på Lådbilslandet? Herreminje, tockna spån.

    SvaraRadera