Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 28 oktober 2020

Orimligt utsätta valda ledamöter för livshot genom ha fysiskt möte i lokal utan möjlighet att vara med på distans!


För att återgå till det beryktade mötet i Folkets hus i måndags i förra veckan:
 
Helt orimligt mot ledamöter tillhörande särskilda riskgrupper för att kunna drabbas livshotande allvarligt (av coronan, borde jag kanske ha tillagt) i en lokal där man tagit bort möjligheten att riskfritt vara med på distans. Så uttryckte jag mig dagen efter angående beslutet att flytta etrt kommunfullmäktigemöte till en såpdan lokal. Och det är väl det minsta man kan säga.

En vecka tidigare hade jag mejlat och meddelat fullmäktigepresidiet att min partikollega Roland Wickholm och jag ”avser båda att deltaga i kommunfullmäktigemötet 2020-10-19. Då vi båda tillhör riskgrupp för covid-19 och avrådes av Folkhälsomyndigheten från sociala sammanhang vill vi deltaga på distans via våra plattor.” 

En möjlighet som infördes i vår kommun strax efter coronautbrottet i våras, är väl bäst att inskjuta här för er läsare.

Påföljande dag kom ett svarsmejl från kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Israelsson (S) som bl a skrev:

- Vi kommer inte att ha någon ledamot via länk på KF. Vi vill ha fysisk närvaro på mötet. Vi sitter i biosalongen i Folkets hus där vi kan ha tillräckligt avstånd mellan ledamöterna. 

Tillräckligt avstånd mellan ledamöter! Jo pyttsan, visserligen ett par tomma stolar mellan varje ledamot, men otillräckligt på så sätt att i stort sett alla hade någon som satt snett bakom sig. Mindre än en meter ifrån och alldeles för nära för att vara skyddad mot luftburen smitta från den bakomvarande. 
Plus att alla som ville säga något var tvungna att stå i samma talarstol, ha samma mikrofon att tala i där någon hade talat nyss och kunnat andas ut viruspartiklar och samma ledstänger att hålla sig i när dom skulle upp och ner för trappan till scenen där talarstolen stod. Också det riskfaktorer som presidiet inte tänkt på eller brytt sig om.
Vare sig mikrofon eller ledstänger blev spritade före eller under mötet. Mer om smittriskerna i samband med mötet har jag ju skrivet om i ett blogginlägg i onsdags morse (som du har HÄR). 
Att ingen från vårt parti under dessa förutsättningar var med på mötet var ju ganska självklart. Ävenledes var det klokt av de båda ”sjuttioplussarna” Torbjörn Johansson och Lennart Bohlin som är valda som ledamöter för ett annat parti att även dom valde att stanna hemma. 
Ingen borde ju riskera liv och hälsa för sig själv och andra bara för att vara med på ett möte, som ju i detta fall dessutom var ett fullkomligt onödigt sådant som lika väl hade kunnat ställas in. 
Kommunfullmäktiges presidium har ställt fullkomligt orimliga krav på ledamöterna!                
Återkommer imorgon med mer om denna sak och en serie avslöjande bildbevis på hur det i själva verket var med avstånd och sånt. 
Vi kan ju börja med denna inledande bild på presidiet:  
Med orimliga krav på fysisk närvaro för ledamöter

 Kommentarer

Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar