Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 23 november 2018

Ytterligare fyra år med Gubbholms kommun???

Gubbholms kommun bildades i januari i år.
Det var då som socialnämnden i Borgholms kommun fick sin nye ordförande efter avgående Gunilla Johansson (S) och valet föll på Magnus Ståhl (S).
Eftersom för övrigt såväl kommunstyrelsen, samtliga övriga nämnder och styrelsen för BEAB  hade manliga ordförande, så innebar valet av Magnus Ståhl till ny ordförande i socialnämnden att det hade blivit gubbar på ordförandeposterna i kommunens samtliga styrelser och nämnder. Borgholms kommun hade därmed blivit unikt i hela landet och kunde nu ståta som - just det - Gubbholms kommun! 
När efter ett par månader Magnus Ståhl p g a ohälsa lämnade sitt uppdrag så hade man ju kunnat tro att sossarna - som med stöd av Dåtid Öland - hade lagt rabarber på ordförandeposten i socialnämnden - skulle utse en kvinna att ta över. Men icke sa Nicke! 
Istället blev det en ny gubbe - en s-märkt tjoffsmock vid namn Jan Olov Forslund - vars första åtgärd var att stänga dörrarna om nämndens sammanträden och sedan se till att de förblev stängda. 
Detta val av ordförande blev emellertid överklagat och upphävt, så sedan i maj saknar socialnämnden ordförande - vilket tycks gå lika bra eftersom det finns två viceordförande som kan turas om med klubban.
Nämndernas mandatperiod slutar vid årsskiftet och då ska nyvalda nämnder ta vid för den kommande fyraårsperioden. Dom ska väljas av vårt nya kommunfullmäktige i december. 
Sossarna och centern har tänkt sig - att med vänsterpartiets hjälp - dela på samtliga ordförandeposter i nämnderna. Och av vad man kunnat läsa sig till i bladet har dom enbart tänkt sig gubbar på dessa poster, likaså till ordförandeposten i kommunala bolagen (BEAB).
Nu kanske man ändå kunde tänka sig att två så stora "folkrörelsepartier" - som dom gärna kallar sig - kunde få fram någon kvinna till någon av dessa ordförandeposter, så att kommunen äntligen ska kunna bli kvitt epitetet "Gubbholm".
Det finns ju faktiskt flera tusen vuxna kvinnor i kommunen - som är skrivna i kommunen på riktigt och inte låtsasskrivna på någon obebyggd tomt. Okej, alla dessa är väl inte beredda att bli ordförande i någon kommunal nämnd, men vid valet i september var det 19 kvinnor som kandiderade till kommunala uppdrag på sossarnas valsedlar och 7 på centerns.  
Skulle ingen av dessa sammanlagt 26 kvinnor duga eller är dom bara något slags utfyllnadsmaterial på valsedlarna?
Sossehövdingen Ilko Corkovic och hans centerkollega Staffan Larsson tycks leva kvar i någon sorts värld där kvinnornas uppgift i politiken huvudsakligen är att servera kaffe, koka kroppkakor eller allmänt vara gubbarna behjälpliga. 
Så mycket tyder nu dessvärre på att vi får ytterligare fyra år med Gubbholms kommun. 
Kan det verkligen vara så illa? 
Plats för kommentarer 

Relaterade inlägg:
Nej tack till att vi blir Gubbholms kommun - lördag 13 januari 2018 
En kort resumé och en meny till cirkusföreställningen i Stadshuset - där Gubbholms kommun blev verklighet - tisdag 16 januari 2018  
Gubbholmska pinsamheter avlöser varandra - onsdag 17 januari 2018
Ännu en gubbe i socialnämnden - "Snövit" och dom åtta gubbarna - lördag 24 mars 2018  
Gubberiet gör gubbevars Gubbholm gubbigare! - fredag 1 juni 2018
Nejdå, valet behöver inte göras om! - torsdag 20 september 2018

 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar