Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 13 februari 2020

Om omyndigförklaringen av dig som äldre. Och om ett förslag till ändring

Som läget är idag så är det en ofta krånglig byråkrati med handläggande tjänstemän som i praktiken ska avgöra om du är i behov av att få flytta in på ett särskilt boende (som är ett sammanfattande namn för de äldreboenden som kommunen idag kan erbjuda). 
Det är alltså inte du själv som får avgöra när - och om - det steget får tas, utan då är någon tjänsteman som ska ha ditt öde i sin hand. 
Du anses nämligen inte själv kapabel att bedöma om du behöver flytta in på ett äldreboende eller inte. Utan du behandlas som någon sorts mindre vetande som måste utredas, vilket jag tycker är ovärdigt från kommunens sida. Tror inte att det finns några som utan att verkligen behöva ansöker om att få komma in på ”hemmet” eller vad denna livets sista anhalt nu ska kallas.
Därför väckte jag i höstas förslaget att se över vårt regelverk så att den enskilde själv ska kunna få avgöra om han eller hon behöver komma till ”hemmet”. 
Ett synnerligen angeläget förslag kan det tyckas. 
Och i måndags kom det upp för avgörande i kommunfullmäktige.
Förslaget bemöttes faktiskt inte med total tystnad från ledamöterna denna gång utan först måste jag få lite tillrättavisningar. Kommunens heliga kor - tjänstemännen - och deras agerande får nämligen aldrig opåtalat ifrågasättas på minsta vis. 
Ledamoten Charlotte Håkansson - van Luijn (m) och däreftefter kommunalrådet Ilko Corkovic (C+V+S) tog således genast dagens regelverk och kommunens alltid ofellbara ”handläggare” i försvar. 
Enligt van Luijnskan och Ilko kan tydligen aldrig en handläggare göra en felbedömning utan dom vet tydligenalltid bättre vad den enskilde behöver än den enskilde själv. Snacka om att omyndigförklara våra äldre!
Övriga ledamöter teg. 
Mitt förslag röstades ner med röstsiffrorna 33 - 2. 
Vilket säger mer om kommunfullmäktige än om förslaget. Inte konstigt om det uppstår politikerförakt bland medborgarna.
HÄR kan du själv se och hörs ifall du skulle tvivla! Nästan tjugo minuter totalt.
 Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar