Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 16 februari 2020

Våren troligen redan här - kom igår och nu med stormen Dennis i följe!


Obs! Uppdaterad text:
Trots allt får vi vänta på att SMHI ska kunna konstatera att våren kom hit till Öland officiellt och på riktigt igår, från att vi fram till igår haft höst. Förutsättningen är att vårtemperaturen står sig under sju dagar fr o m den 15/2 (d v s till den 22/2), men det ser den ut att göra enligt prognoserna. 
Vårens ankomst enligt den meteorologiska definitionen - kan du läsa närmare om på SMHI:s hemsida här. 

Det blå på kartan härunder är vintern som legat över Svealand och Norrland under hela månaden, liksom över sydsvenska höglandet samt inre delarna av Dalsland, Västergötland och Östergötland. 
Det grönbruna på kartan är hösten som hållit sig kvar på Västkusten, i Skåne och Blekinge, sydöstra Småland, östligaste Östergötland, runt Vänern och Vättern samt på Öland och Gotland. 
Så var läget i torsdags.
Årstidsläget 13/2 2020

Nästa karta visar hur det var i fredags. Vinterväder - dvs dygnsmedeltemperatur under nollan - utan att hinna bli riktig vinter - hade då hunnit ner till ett område bestående av resten av Småland utom själva kusterna samt Bleking och större delen av Gotland. Markerat på denna karta med en ljusare blå nyans.
Årstidsläget 14/2 2020

Så igår som är den första dag på året som vårens första dag enligt SMHI:s regelverk kan infalla (alltid som tidigast den 15/2) var det vårtemperaturer ända från Västerbottenskusten och delar av Jämtland i norr ner till Hälsingland och Dalarna och hela Sverige söder därom. Inklusive Öland förstås. 
Vårtemperaturerna - d v s där  medeltemperaturen för dygnet hamnar över nollan är markerat med ljusgrönt på kartan härunder.

Årstidsläget 15/2 2020

Från och med igår ser det således ut att vi kan ha vår i hela södra halvan av Sverige mot att det dagen innan varit vinter i inlandet ända ner till sydligaste Småland och längs kusten ner till Östergötland. 
Även om den eventuella våren här är fasen så grå och regnig och det blåser utav attan. 
Stormen Dennis som just nu härjar i Västsverige är på väg hit med "stormsteg" men har förhoppningsvis mattats av till "vårvindar friska" när den kommer hit ikväll.

Kartorna som återfinns i inlägget är hämtade från aktuella flikar på SMHI:s hemsida. De är publicerade med tillåtelse från SMHI som har upphovsrätten
 Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar