ÖNSKAR ER ALLA EN FIN SOMMAR - MED NATTLIGA HÄRLIGA LIVGIVANDE REGN!!!

ÖNSKAR ER ALLA EN FIN  SOMMAR  -  MED  NATTLIGA HÄRLIGA LIVGIVANDE REGN!!!

lördag 2 december 2017

Finland firar

Idag lördag firar finnarna "Lilla Jul" (eller "Pikku Joulua" som det heter på finska). Egentligen inte på något särskilt sätt mer än att man tänder levande ljus och äter lite extra gott. Lilla Jul infaller alltid dagen före Första advent som ju är i morgon.
På onsdag är det Självständighetsdagen i Finland - en dag som man också firar med levande ljus - men inte på matbordet - utan med två levande ljus i sina fönster. Men normalt inte firar med så mycket annat, även om Självständighetsdagen den sjätte december är en dag med  mycken stolthet kring! 
I år lär det firas betydligt mer på finska sidan av Östersjön för just i år på onsdag den 6/12 fyller Finland 100 år som självständig stat. Kanske blir stor baluns med president på plats på Senatstorget i Helsingfors och med självaste Lill Lindfors - med finlandssvensk bakgrund - som konferencier! Vem vet? 
"Lill började sjunga mitt under presidentens tal", kanske isåfall blir en rubrik i Hufvudstadsbladet dagen efter   
Vi minns ju ungefär hur det var när hon för dyra pengar skulle vara konferencier på tvåhundraårsdagen för Borgholm. Allt ljus på Lill var det viktigaste, inte minst för henne själv.  Jaså var det en stad som fyllde år också? 
Men hon tappade i alla fall inte kjolen den dagen. 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar