måndag 18 december 2017

"Framtidsdebatt" ikväll eller sedvanligt tjafs?

Idag sista måndagen före jul - medan kvällsgröten serveras på Soldalen och Strömgården - bjuds det på julvarianten av KHS (Kommunfullmäktiges Heliga Smörgåsar) under kaffepausen på kommunfullmäktigemötet i Stadshuset. Det är för övrigt det sista fullmäktigemötet för året och förutom på KHS bjuds besökarna på en allmänpolitisk debatt som ska handla om framtidsfrågor. 
Inledningsvis har allmänheten tillfälle att ställa frågor vid Allmänhetens frågestund om allt mellan himmel och jord som t ex avfallsräkningar eller vad det nu kan vara. Frågorna kan ställas direkt på plats eller mailas i förväg till ordföranden eva-lena.israelsson@borgholm.se
Vem som helst kan komma dit och vara besökare. Vill du lyssna hemifrån hellre än att behöva åka till Stadshuset - och klarar dig utan KHS - så kan du klicka HÄR från kl 18 och följa mötet via dator eller smart mobil. 
"Framtidsdebatten" ska komma som punkt nummer 13 på dagordningen (som du kan läsa här). Gissningsvis börjar den cirka kl 19 (och hinns då med före den heliga kafferasten med KHS) eller så direkt efter fikat cirka kl 20.30 - och den beräknas hålla på en timme. 
Har satt citationstecken kring ordet "framtidsdebatt" för mest har dom allmänpolitiska debatter som hållits hittills i kommunfullmäktige i vår kommun handlat om vad som varit och vad som inte varit och hur bra respektive dåligt det varit vid dens respektive dens tid vid makten. Och då har för det mesta rikspolitiken dragits in i den kommunala debatten. 
Risken för det sistnämnda är förhoppningsvis mindre nu när statsministern och oppositionsalliansen tävlar om vem som kan vara mest moderat* och skillnaderna dem emellan blir allt mer utslätade. Så chansen har ökat för att den allmänpolitiska debatten ikväll verkligen kommer att hålla sig till vår kommun och dess framtid och inte sväva över till det sedvanliga rikspolitiska käbblet. Hoppas jag som sagt.
Långt viktigare är nämligen vad vår kommun egentligen har för framtid. Kommer Borgholm och Löttorp att i framtiden få vara huvudorter i en kommun på framkant med levande landsbygd, närdemokrati och god service eller kommer Borgholm och Löttorp att bli avkrokar till Färjestaden eller rent av yttersta avkrokar i en Kalmar storkommun - med försämrad demokrati och försämrad lokal service som följd? Lyssna ikväll!
*) Fotnot: Ordet moderat betyder egentligen försiktig!
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar