Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 1 september 2018

Ölandspartiet vill ha en AKTIV markanvändningspolitik för att skapa hyreslägenheter! Tomma ord fem i tolv räcker inte!

Och så tillbaka till Ölandspartiet och vad vi vill när det gäller att skapa hyresbostäder!
Ölandspartiet  vill naturligtvis också att det byggs hyreslägenheteter, men det är inget som man man kan komma hojtande med fem i tolv före valet. Både i kommunstyrelsen och kommunstyrelsen har jag jobbat för detta varje gång som markanvändningsfrågor kommit upp på tapeten. 
Som markägare har kommunen naturligtvis möjlighet både att bygga bostäder i egen regi - med storlek, standard och hyresnivå på sådan nivå att även människor med inte alltför fet plånbok har råd att bo där - eller möjlighet att upplåta marken fördelaktigt för byggande av hyreslägenheter med villkor både om lägenheternas storlek och hyresnivå. Detta kallas markanvändningspolitik.   
När det förra året blev aktuellt att sälja mark för bostadsbyggande - tänkt för hyresbostäder - bakom bilprovningen vid Guntorp och ett markanvändningsavtal skulle godkännas i kommunstyrelsen, så ville jag ha in en passus att marken skulle återgå i kommunens ägo i den händelse där bildades en bostadsrättsförening. Där blev jag nedröstad, bl a av S. Så den gången var det tydligen inte lika viktigt med hyreslägenheter för S som klockan fem i tolv före valet!
Inte heller var hyreslägenheter lika viktigt för S när ny detaljplan skulle fastställas för gamla mejerikvarteret i Borgholm, där den nye markägaren ville bygga dyra bostadsrätter. Med swimmingpool på innergården. Där hade annars varit ett bra tillfälle för kommunen att kunna påverka utformningen av kvarteret och istället för bostadsrätter få till ett stort antal hyreslägenheter. Detta kallas också markanvändningspolitik!
I Ölandspartiets valmanifest finns också en punkt om att vi vill verka för
  • Aktiv markanvändningspolitik för att motverka dyra bostadsrätter och skapa hyresbostäder där alla har råd att bo.
Där har socialdemokraterna i vår kommun lite att tänka på till en annan gång som det ska bli omröstningar i kommunala sammanhang om markanvändningsavtal eller detaljplaner. Tomma ord fem i tolv räcker inte!
Per Lublin 
PS. Kommunen borde nog lite mer se över markanvändningen av den delvis kommunägda marken bakom och vid sidan av Borgholms busstation samt markområdet med bl a Liljas och f d Hemköp vid nedre delen av Storgatans infart. Bara för att nämna några exempel där det kunde bli nya hyreslägenheter i Borgholm. 



Kommentarer

Relaterat inlägg:
Desperat löfte av S mindre än två veckor före valet: 80 nya hyreslägenheter! Väldigt genomskinligt! - lördag 1 september 2018

Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar