onsdag 11 oktober 2017

Acceptera och respektera folkomröstningsresultatet om Katalonien!

Ska väl inte lägga mig i "världspolitiken", men som vän av demokrati måste man reagera mot det spanska agerandet i Katalonien. Bäst att tillägga att jag nu tar till orda helt och hållet på egna vägnar och har inte tänkt att blanda in något ölandsparti (som ju bara arbetar med lokala frågor).
Katalonien har i hundratals år varit mer eller mindre förtryckt av Spanien och inte minst var den spanske diktatorn Fransisco Franco direkt djävlig mot katalanerna och förbjöd dem att använda sitt eget språk katalanska i såväl tal som i skrift. Det är samma poliskår som på Francos tid - Guardia Civil - som nu stormade in i vallokalerna och beslagtog valurnor när man skulle ha folkomröstning om självständighet nyligen. Att förbjuda och med polisvåld försöka förhindra ett folk att rösta om sin egen framtid är sannerligen inte demokrati. 
I anständighetens namn borde EU agera, men det vågar man tydligen inte. Ska man fortsätta att blunda när Guardia Civil på nytt kanske går till våldsamt angrepp mot - just det - civila. EU borde ta den spanska centralmakten hårt i örat och vara beredd att erkänna och välja in Katalonien som en medlemsstat vid en katalansk självständighetsförklaring.
Det är väl ingen som bryr sig om i Bryssel vad jag tycker, men nog borde vår öländska folkvalda EU-parlamentariker Anna Heed kunna använda sin talan i Bryssel till stöd för demokratin och katalanernas rätt att själva få avgöra sin framtid. Det handlar inte om något litet udda minoritetsfolk utan om en samlad befolkning på mer än sju miljoner, betydligt fler än alla norrmän (som efter lång envishet till slut lyckades bli självständiga från Sverige för 110 år sedan) för att nämna ett geografiskt mer närliggande exempel. 
Istället för att klanka på valdeltagandet i den folkomröstning i Katalonien som den spanska centralmakten gjorde allt för att stoppa och förhindra - och istället för att tycka det är helt på sin plats att skicka busslaster av folk från hela Spanien för att demonstrera emot katalansk självständighet - så acceptera att katalanerna trots polisvåldet ändå i så stor utsträckning lyckades genomföra folkomröstningen och att dom röstande med så övervägande majoritet röstade för självständighet från Spanien!


Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar