Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 3 oktober 2017

Det stinker om sopskandalen i Borgholms kommun - bluff med dom gröna påsarna!

Vad händer med den gröna påsen?Ta chansen att se hur vi tar hand om ditt matavfall och följ den gröna påsen från ditt kök till biogas till biogödsel!  
Så står det på hemsidan hos Kalmarsundsregionens Renhållare (KSRR). Men tydligen är det rena rama bluffen enligt Ölandsbladets avslöjande i dagens tidning.  
Alltsedan vi för snart tre år sedan kunde åka ut till Kalleguta och hämta vår plastbehållare för gröna påsar att ha under diskbänken, så tillhör jag de många medborgare som ständigt har skiljt på matavfall och annat hushållsavfall hemma i köket. Matavfallet har med största noggrannhet hamnat för sig i den gröna påsen som ordentligt knutits ihop innan den burits ut till soptunnan, medan annat hushållsavfall har hamnat i den vanliga soppåsen. Detta har sedan gått tillsammans i den vanliga sopbilen för att så småningom frånskiljas från varandra genom optisk avläsning på KSRR:s tekniskt avancerade återvinningsanläggning på fastlandet, där matavfallet skulle omvandlas till nyttigheter. Trodde man.
Och på dom gröna påsarna som BEAB tillhandahållit står det också tydligt "Ditt matavfall blir till biogas". Jättebra! Trodde man som sagt.
Men i själva verket så har tydligen hela rubbet gått till förbränning, både matavfallet och resten. Med andra ord helt gått upp i rök.
Tillhör således dom grundlurade som trott på den tjusiga beskrivningen om hur det stora företaget KSSR genom optiskt avläsning skiljt undan dom gröna påsarna från det som ska brännas och istället låtit matavfallet gå till nyttig användning som biogas eller kompost. Den bluffen har uppenbarligen även Borgholm Energi AB (BEAB) gått på som betalat 4 miljoner extra till KSRR för deras klimatvänliga omhändertagande av matavfallet. Vilket hushållen i Borgholms kommun i sin tur har fått betala i form av höjda taxor. Pengar som också har gått upp i rök - eller hamnat på vinstsidan hos KSRR!
Nu är frågan - eller rättare sagt frågorna - hur man från BEAB:s sida har följt upp vad som hänt med dom gröna påsarna och hur det som man betalade extra för fungerade på KSRR:s återvinningsanläggning. Hur mycket brydde sig BEAB:s styrelse, vad fick man veta och hur mycket lät man kommunledningen veta? Och varför fick kommunfullmäktige - som beslutat om de höjda avfallstaxorna - inte veta hur det egentligen stod till? Något som även medborgarna - som fått betala för något som inte fanns - borde fått veta! 
Håller med tidningens chefredaktör Peter Boström när han skriver i sin ledare idag att det  stinker om sopskandalen i Borgholms kommun!
Man kan också fråga sig vad som kommer att ske framöver. Kommer det att ske återbetalning för det utlovade som inte har utförts? Kommer det att utkrävas politiskt ansvar? Blir det att bli någon återvinning av matavfallet i framtiden och isåfall hur? 
Eller var detta sista påsen?
Sista påsen?
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar