fredag 16 februari 2018

Centerns kommundagar - utan att Borgholms kommun nämndes

För två veckor sedan var jag på besök i Stockholm och passade då bl a på att bevista Centerpartiets kommundagar - lite nyfiken på hur man där på riksnivå ser på kommunpolitiken. Evenemanget - innefattande en heldag med olika tal, seminarier, en riktig brakfest på kvällen och en tidig dagen efter med ytterligare seminarier. Allt ägde rum inomhus på ett nytt flott hotell på Arlanda - dit centerpartister kommit flygande från hela Sverige, miljövänligt och bra (ursäkta ironin!).
Dock syntes inga centerpartister från Öland där. Med reservation för att att jag inte vet hur centerns nya toppnamn från Byxelkrok - vad han nu heter - ser ut. Men så går det ju heller inget flyg från vare sig Ölanda eller Borglanda till Arlanda. 
Öland är ju inte alls lika förknippat med centerpartiet längre som det var på Ivar Nilssons tid. Centerns roll som något slags "statsbärande" parti på Öland försvann definitivt med Lisbeth Lennartssons slutliga utförsåkning i förra valet. Men nog hade jag ändå väntat mig ett antal öländska centerpartister där.
Annars var det centerpartister överallt. Centerpartister, centerpartister och åter centerpartister. (för att anknyta till kände radiorösten Sven Jerrings klassiska ord om japaner på sin tid). Till och med bakom garderobsdisken stod det enbart centerpartister. Enda undantaget var folk från media (inberäknat Lubbes blogg), men vi var inte så många.
I denna värld av idel centerpartister framträdde partieldaren Annie Lööf som något av en drottning. Det hänvisades till "Annies tal", "som Annie sa" o s v (något efternamn behövdes inte) vid de flesta av dom seminarier som jag halkade in på efteråt. Och gång på gång avbröts partiledaren olika framträdanden av jubel och stående ovationer. Dessvärre var det mest rikspolitiken som kom i fokus.
Drottning Annie
Kommunerna blev mest nämnda när det som ett skämtsamt inslag handlade om olika kommunslogans. Borgholm vid ruinens brant nämndes dock aldrig och inte heller Gubbholms kommun - när gubbar får styra. Hörde aldrig Borgholms kommun eller politiken på Öland omnämnas i något sammanhang på Centerpartiets kommundagar.
Och där det vid några seminarier handlade om glesbygsproblematik så var det mest övre Norrland som det handlade om. Och frånvaron av poliser. Hade förväntat mig att centraliseringstrender i form av pådyvlade storregioner och kommunsammanslagningar skulle ha varit ett givet tema på åtminstone något av seminarierna, men så var det tydligen inte. 
Däremot framträdde en partisekreterare när alla var samlade inför kvällens fest och påpekade med anledning av Metoo (mito) att inte heller centerpartiet varit fritt från oönskade företeelser, varpå han höll ett förmaningstal där han i underförstådda ordalag varnade festdeltagare för att tränga sig in i andras rum frampå nattakröken, tafsa på andra festdeltagare i hotellhissarna eller liknande beteenden.
I övrigt liknande den stora påkostade festarrangemanget mycket en Nobelmiddag, fastän kanske inte lika stelt. Centerpartister verkar uppenbarligen duktiga på att koppla loss och ha roligt. I varje fall när dom träffas på Arlanda.
För övrigt kan väl tilläggas att jag eftersträvar att fördela mina besök rättvist och mellan olika partiers stämmor, kongresser och andra arrangemang på riksnivå för att försöka upptäcka eventuella samband mellan kommun- och rikspolitiken. Fastän sambanden inte är så många! 
------------------------------ 
Vad tycker DU om det här inlägget? Klicka på den blå texten Kommentera härunder och skriv en egen kommentar! Då kan du samtidigt få se vad ANDRA kan ha tyckt - ifall dom hunnit tycka till.
Kommentera!
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar