söndag 25 februari 2018

Dubbelt härsket valfläsk

När valfläsk har gjort sitt och hamnar åt sidan en tid efter att valet är över och sedan plockas fram igen när det åter närmar sig val, så börjar det bli härsket och stinka. 
Härsknande
Vårt kommunalråd Ilko Corkovic - som när det nu närmar sig val i kommunen dessvärre övergått från att vara hela kommunens kommunalråd till att framförallt vara sossarnas kommunalråd - har nu kommit dragande med en motion om att "utreda möjligheterna för att bygga en ny sporthall i Borgholm" som "bör ha kapacitet för 500 - 1000 åskådare" och "möjlighet för andra användningsområden" där det uppräknas "mässor och event, större konferenser, konserter m m".   
När motionen på kommunfullmäktigemötet i måndags anmäldes för att skickas rill beredning kunde jag inte låta bli att gå upp i talarstolen och påpeka att jag kände igen förslaget sedan tidigare. Råkade då påstå att moderaterna kommit med det inför förra valrörelsen, men där hade jag fel. Det var inför förrförra valet 2010 som borgholmsmoderaterna med Eddie Forsman i spetsen föreslog en kombinerad "boll- och mässhall" i Borgholm och sedan lyckades få igenom att kommunens tjänstemän skulle utreda möjligheterna. Och sedan rann saken ut i sanden.
Men nu alltså, har det tagits upp av sossarna (!) igen, dubbelt gammalt och dubbelt så härsket med andra ord!   
Och visst går möjligheterna att bygga en kombinerad mäss- och sporthall i Borgholm att utreda en gång till. Med risk för samma resultat. För det handlar naturligtvis om pengar, mycket pengar. 
Som kommunalråd skulle Ilko mycket väl kunna ta upp saken i kommunledningen redan nu och se till att möjligheterna kunde redas ut igen före sommaren och i god tid före valet i höst kunde presenteras för väljarna.. Det finns redan mycket utrett kring vad multihallar av detta slag kostar kommuner och hur svårt det är att få en arena att gå med vinst. Och det vet Ilko mycket väl. För att slippa ifrån risken att få ett nedslående resultat före valet så väcker han istället frågan som en motion - som kan ligga och skvalpa i beredningsbadet i upp emot ett år innan den kommer upp på kommunfullmäktiges bord för behandling - då när valet redan är över. På det sättet kan en ännu inte ens planerad sporthall få fungera som socialdemokratiskt valfläsk, på valaffischer och i valtal under hela valrörelsen. 
Åtta år gammalt moderat valfläsk och dubbelt härsket! 
Ilko borde hålla sig för god för sådana här knep! 
Jag frågade till sist Ilko rent ut varför han lägger sporthallsutredningsförslaget som en motion istället för att driva igenom det direkt i kommunledningen - som ju är både enklare och snabbare - och han blev mig svaret skyldig.
Klicka R så kan du höra vår lilla debatt i den här saken i kommunfullmäktige! 
Är övertygad om att socialdemokraterna kommer att hämta många röster i valet på Ilkos personlighet - trevlig, öppen och allmänt uppskattad som kommunens kommunalråd. Han har egentligen ingen anledning att komma dragande med gammalt härsknande valfläsk. Sånt är alltför genomskinligt och kan istället leda till att han förlorar röster. Bevare oss för vad det i värsta fall skulle kunna leda till!
------------------------------ 
Vad tycker DU om detta inlägg? Har jag rätt? Klicka på den blå texten Kommentera härunder och skriv en egen kommentar! Då kan du samtidigt få se vad ANDRA kan ha tyckt - ifall dom hunnit tycka till.
Kommentera!
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR

2 kommentarer:

 1. Om du har rätt var frågan. För det behöver man vara Ilkos tankeläsare. Det kan finnas alternativa förklaringar till motionen. Kanske vill han visa att S är på hugget, och att man inte glömt tanken på en hall. Att åstadkomma ett sådant bygge kräver både tid och samverkan, och det kan vara klokt att återuppväcka tanken i god tid före igångsättandet av en utredning. Det kan också vara vettigt att inte ta diskussionen om ett säkert kontroversiellt projekt under ett valår, då vågorna ändå svallar höga. Att ta dem efter valet, när samverkansklimatet förhoppningsvis är bättre, kan vara en god idé.

  Som valfläsk är motionen rätt klen, däri har du rätt. Det gynnar inte särskilt S, då ett beslut om ett så stort projekt måste involvera även andra partier. Ny utredning torde krävas, då tiderna förändras och särskilt om den gamla rann ut i sanden.

  Ilko är säkert hela kommunens kommunalråd, men liksom företrädare för alla partier, måste han ett valår hävda sitt eget partis förträfflighet. Det är en grundtanke i demokratin, att vi skall ha alternativ, gärna tydliga, att välja mellan.

  Så, har du rätt? Troligen delvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina synpunkter, Bertil!
   Men jag har lite svårt att tro att man både ska kunna bygga en ny multihall med plats för en publik på upptill 1000 personer och samtidigt skapa Sveriges bästa äldreomsorg i vår kommun. Båda sakerna kostar väldigt mycket pengar och jag har svårt att tro att vi skulle ha råd till både och. Och det tror nog inte Ilko heller innerst inne. Så jag undrar fortfarande varför han kom med motionen?

   Det är inte bra för en politiker att underskatta väljarnas tankeförmåga, inte ens om man är kommunalråd.

   Ska man våga sig på att raljera lite kan man ju undra varför Ilko satte en övre gräns för antal personer i publiken till 1000 personer. Varför inte dra till med 10 000 istället? Då kanske man kunde få hit en mellofinal till Borgholm någon gång, det vore väl en fjäder i hatten för Ilko!

   Kosta vad det kosta ville!

   Radera