Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 12 oktober 2018

Återträff med prat om allt möjligt - men väldigt lite om Sveriges Bästa Äldreomsorg

Den här veckan har det varit "återträffar" på Öland. Inte av gamla klasskamrater från första klass i folkskolan eller konfirmander från något visst år utan av dom som tidigt i våras var inbjudna för att på fyra olika ställen i kommunen ge tips och råd för hur vi skulle kunna få något så förnämligt som Sveriges Bästa Äldreomsorg i just Borgholms kommun. 
Inbjudare var den självvalda beredningsgrupp från kommunfullmäktige som tagit på sig denna gigantiska uppgift och som nu äntligen skulle visa hur det hela skulle gå till. Meningen hade ursprungligen varit - åtminstone hade det sagts så - att detta skulle presenteras före valet (allra senast i juni) men det ändrades i våras till att det istället skulle presenteras först i september - för att bli "extra" bra. Nu blev det istället först i oktober som beredningen radade upp sig för att tala om vad man kommit fram till. Detta vid så kallade "återträffar" på två av dom fyra ursprungliga mötesplatserna. Så i måndags var det "återträff"  i Runsten och i tisdags samma sak i Löttorp.
Och vad som hände i Rungården i måndags - förutom sedvanlig uppradning av beredningsgruppen med presentation av vederbörandes namn, titlar och partitillhörigheter och förutom inledande kaffedrickande - blev väl att den närvarande allmänheten (15 personer inklusive undertecknad, de flesta äldre runstensbor) fick sig en samtalskväll, där beredningsgruppens ordförande kommunalrådet Ilko Corkovic (S) pratade mycket om alla utmaningar som man egentligen inte kommit fram till några lösningar på. Och där det inte längre pratades så mycket Sveriges Bästa Äldreomsorg. Istället hade det funnits en "ambition att spänna bågen högt" eller hur det nu var som Ilko uttryckte sig. Den som mot all förmodan hade förväntat sig något slags förslag från beredningen om hur vi skulle få Sveriges Bästa Äldreomsorg i Borgholms kommun måste ha blivit djupt besviken. 
Uppradad beredningsgrupp framför ordförande med knäppta händer
Däremot fick dom närvarande ortsborna tillfälle att ta upp lite av varje som kändes angeläget, som t ex behovet av träffpunkter på landsbygden, möjligheter att ta sig dit för dom som inte kör bil samt möjligheten - inte minst - att själv få välja om och när man vill flytta till ett äldreboende. 
Summa summarum: Prat om allt möjligt - men väldigt lite (eller nästan inget) om hur vi ska få Sveriges Bästa Äldreomsorg i Borgholms kommun!
Någonstans skymtade det på något sätt fram att beredningsgruppen egentligen haft svårt att enas och att motsättningar om vilka som skulle vara utförare av äldreomsorgen - d v s om den skulle bedrivas i kommunens egen regi eller av privata entreprenörer - hade satt käppar i hjulen för konkret resultat. Således fanns inga papper framme med förslag till åtgärder från beredningens sida. Trots att Ilko lovat att jag skulle få ett papper efter mötet har jag ännu inte fått något och är tveksam till om det alls finns något med konkret innehåll. 
Det verkar som om äldreomsorgen inte får kosta mer pengar. I varje fall inte enligt kommunalrådet. Men kommunen har pengar - pengar som tillhör alla oss kommunmedborgare - då är det bara en fråga om vad vi vill prioritera!
I tisdags var jag upptagen - och kunde därför inte besöka "återträffen" i Löttorp. Inte för att jag var så intresserad av att höra Ilko prata samma bortförklaringar en gång till. Men det kunde ha varit intressant att höra vad Löttorpsborna ansåg om det hela. Den som var där och hörde får gärna berätta för mig. 
Foto: Per Lublin
Kommentarer

Relaterat inlägg: 
Riktigt roligt på kommunalt möte i Runsten - lördag 3 mars 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar